Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollens bortakval till Viasat

Svenska landslagets bortamatcher i kvalen till EM 2008 och VM 2010 kommer att sändas i Viasat.
När det gäller all övrig svensk elitfotboll - herrallsvenskan, damallsvenskan och hemmalandskamperna - är budgivningen i full gång.

Annons
I dagarna får Svenska fotbollförbundet (SvFF) in buden från de som vill sända svensk fotboll de kommande åren.
Men till skillnad mot de avtal som SvFF gjorde för perioderna 1997-2000 respektive 2001-2005, så har man delat upp sin produkt i olika delar - landskamper, herrallsvenskan och damallsvenskan, där Svensk elitfotboll (SEF) förhandlar för herrallsvenskan och Elitföreningen damfotboll (EFD) för damallsvenskan.
Det är dock inte säkert att det blir olika avtal i slutändan
 Vi försöker förstås samverka. Inte minst när det gäller framtida magasinsprogram. Och uppdelningen innebär inte att vi kommer att skriva separata avtal. Vi håller alla dörrar öppna. Mycket beror på vad våra kunder vill ha, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

TV-pussel
Det är inte heller säkert att det nya avtalet kommer att omfatta en fyraårsperiod som de tidigare. Och om det blir olika avtal kan de bli olika långa sinsemellan.
 Det är ett stort pussel. Från förbundets sida vill vi se till att det blir en rätt mix och rätt pris, säger Lagrell.
 Genom att dela upp avtalet får varje part hitta sina lösningar, och vi får en ordentlig mätare på vad varje del är värd. Och godkännande av alla avtal görs av Svenska fotbollförbundet.

Rekordintäkt
De tidigare flerårsavtalen har gett SvFF uppskattningsvis 400 respektive 600 miljoner kronor. Förhoppningen är att det ska bli mer för kommande period, om det nu blir fyra år. Förbundet har noterat att norsk fotboll skrivit ett avtal som är värt en miljard kronor för de fyra kommande åren.
 Vi har satt upp mål, men vi går inte ut med hur mycket pengar vi får. Vill våra motparter göra det så är det upp till dem, säger Lagrell.
 Det är osannolikt att vi inte har någon form av tv-avtal vid årsskiftet. Sedan får vi se hur det ser ut, säger Lagrell.

Klart med bortamatcher
Matcher utomlands står utanför Fotbollförbundets påverkan. Det avtal som MTG slutit ger dess bolag Viasat rättigheterna till Sveriges, Norges och Danmarks bortamatcher i de båda kvalen till EM 2008 och VM 2010. MTG har skrivit ett fyraårigt avtal med Sportfive, tidigare ISPR, som har sändningsrättigheterna från de skandinaviska länderna.
"VM och EM är fotbollens två största turneringar och oerhört populära bland tittare i Skandinavien, vilket våra sändningar av kvalet till nästa års VM tydligt visar. Fler än 1,3 miljoner tittare såg förra helgens match mellan Sverige och Kroatien och vi ser fram emot att fortsätta bygga på den här framgången," säger Hans-Holger Albrecht, MTG:s vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons