Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollens tv-avtal delvis i hamn

Ett dygn före den allsvenska fotbollspremiären blev det till slut klart med tv-sändningar.
TV4 kommer att sända lördagsmatcher och får dessutom söndags- och måndagsmagasin och all damfotboll.
Avtalet börjar dock inte gälla förrän efter VM. Lördagens allsvenska premiär mellan Gais och Örgryte räddas dock med sändning i TV4 plus.

Annons
Avtalet mellan TV4 och det schweiziska bolaget Kentaro, som köpt rättigheterna från Svenska fotbollförbundet, gäller i fem år.
Att avtalet blev klart så sent får konsekvenser för tittarna, som går miste om de flesta av vårens allsvenska lördagsmatcher. TV4 kommer inte att börja sända de matcherna förrän efter fotbolls-VM som slutar den 9 juli. Att lördagens premiärmatch i allsvenskan sänds i TV4 plus var ett snabbt beslut som fattades på fredagen och är en engångsföreteelse. Fram till VM spelas ytterligare åtta omgångar i allsvenskan.
 Så ser avtalet ut. Det börjar gälla efter VM, säger TV4:s sportchef Hans Pekkari till TT.
 Vi har hållit på och förhandlat i 14 månader och vi är glada över att vi rott det i hamn ett dygn före allsvenska premiären.
Avtalet innebär även att TV4 kommer att sända fotbollsmagasin både söndagar och måndagar. När dessa program ska börja sändas är oklart.
 Exakt hur vi kommer att göra med allt ska vi sätta oss ner och planera nu, säger Pekkari.
Även sändningsrättigheter för superettan, damlandskamper och damallsvenskan ingår i avtalet. Superettan ska i första hand sändas i Sport-Expressen, men även kunna komplettera TV4:s lördagssändningar. Dessutom ingår övrig nyhetsrätt kring landslagsfotboll och all svensk fotboll i avtalet.
När det gäller övriga delar av sändningsrättigheterna, främst landskamperna för herrlandslaget och allsvenska matcher förutom TV4:s lördagsmatch, var ingenting klart på fredagseftermiddagen.
Svenska fotbollsförbundet sålde i början av mars tv-rättigheterna för svensk fotboll till schweiziska Kentaro Group för 1,35 miljarder kronor. Avtalet gäller för åren 2006 2010.

Mer läsning

Annons