Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång föder alltid framgång

/
  • Torbjörn Jansson körde Robert Berghs Ed You till seger i Trotting Masters förra helgen. Förstapriset var 2,2 miljoner kronor.

Annons

Kungapokalen, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Svenskt Travderby samt Trotting Masters.

Storloppssegrarna trillar in hos Bergsåkerstränarna i samma takt som äpplena faller från trädet utanför vardagsrumsfönstret hemma i Sidsjön.

Förresten, EM för ston på Solvalla i augusti, Ulf Ohlsson med Canaka B.F.

Det är nästan så att man tappar räkningen.

Jag är full av beundran för tränarna och kuskarna på Bergsåker som just nu verkar vara inne i en riktig bubbla.

Stallformen hos Svante Båth är helt sanslös och Robert Bergh verkar ha årslång form i sitt stall.

En intressant detalj i sammanhanget är de nya samarbetena som genererat flera miljoner de senaste månaderna.

Titta här:

• Tidigare var Ulf Ohlsson förstekusk hos Svante Båth – nu är det Solvallas Erik Adielsson som har första tjing och den senaste tiden har de vunnit Sundsvall Open Trot tillsammans samt varit tvåa i Åby Stora Pris.

• Robert Bergh ger Solvallas Torbjörn Jansson massvis med uppsittningar och det var Jansson som rattade Ed You först över mållinjen i Trotting Masters. Drygt 2,2 miljoner kronor trillade in på kontot. Jansson har även fått köra Nahar samt att han vann med Poker Kronos i sommartravets final.

• Solvallas Reijo Liljendahl har satt Ulf Ohlsson som förstekusk på sina hästar och segrarna duggar tätt för firma Liljendahl/Ohlsson. EM-segern på Solvalla var värd drygt 600 000 kronor.

Jag gillar det här, att man vågar tänka i nya banor och prova nya saker.

Det är ett tecken på hunger och att man hela tiden vill försöka vrida på detaljer för att förbättra verksamheten.

Kvaliteten i stallet och på hästarna är givetvis också en stor, bidragande orsak till framgångarna. Det vimlar av kanonhästar i stallen men det handlar också om att få in sådana här hästar i träning. Att utveckla unghästar till världsstjärnor genom åren och exempel som Svante Båth och Robert Bergh är skickliga yrkesmän vilket skapar ringar på vattnet. Bergh har väl aldrig haft så bra kvalité i stallet som han har nu, och han får skörda frukterna från ett hårt arbete under lång tid.

En annan detalj är givetvis devisen "framgång föder framgång".

Bergsåker spottade upp sig redan i fjol med flera tunga meriter där den största var Berghs Elitloppsseger med Nahar. Hela året blev starkt för banan och det har bara fortsatt i år. Framgångar smittar av sig, höjer konkurrenskraften och motiverar andra till att också försöka nå stora framgångar. Nu är det Svante Båth som gått från unghästkung till storloppskung.

Det ser ljust ut för banan om man tittar på tränarsidan – och vad som också glädjer mig är att det finns en rejäl bredd.

Unga, hungriga tränare har börjat ta för sig. Se bara på en sådan som Caroline Åkerlund, 24. Två körda V75-lopp har gett två vinster. Jag betraktar henne som en av landets hetaste lärlingar för tillfället. Nu tränar hon dessutom häst själv och med Staro Fighter lyckades hon kvalificera sig till finalen i dam-SM där det blev en femteplats.

Daniel Wäjersten, 24, vågade och tog chansen att utmana Nahar med Labero Broline på Bergsåker och efter en härlig finish knäckte han 2013 års Elitloppsvinnare.

Gissa om han sover gott om nätterna.

Ni ser själva, framtiden för Bergsåker ser minst sagt ljus ut.

Keep up the good work!

Mer läsning

Annons