Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Lindahl: När stora mästare visar hjärtan av guld

Annons

Du kan göra dig ett namn på många sätt som idrottsman eller idrottskvinna.

Genom att var störst, snabbast, smartast, starkast, vackrast, klokast, roligast, bäst …

Men Adam Peaty gjorde mer än så när han klev upp ur vattnet.

Ni kanske har glömt det nu när 2017 har gått och blivit 2018?

För även om det har gått nästan en månad sedan han bröstade upp sig i Köpenhamn och slog allt och alla på 100 meter bröst i EM-bassängen, så har det som hände efter loppet skapat små svallvågor uppe på mitt smått osorterade kontor.

Hans insats gav ett europarekord tack vare tiden 55.94, hans första EM-guld i karriären i kortbana var ett faktum. Ett guld som han sedan gav bort. Till en tolvårig dansk flicka i publiken.

Britten sa till SVT i rutan:

”Hennes ansikte, jag har aldrig sett något liknande”.

Alma Dahl sa senare till Aftonbladet:

”Adam Peaty kom fram och jag bad om hans autograf, han skrev den på min simplatta och sedan gav han mig medaljen och frågade; vill du ha en autograf på den också?”. Jag var helt chockad.”

Nu har Peaty vunnit OS-guld, fem VM-guld och kan kalla sig världens bästa bröstsimmare, men det är ändå något väldigt vackert över gesten.

En gest som för tolvåriga Alma garanterat kommer vara ett minne för resten av livet.

En händelse eller ett ögonblick på någon halvminut eller så som ger något mycket mer och värdefullare än ett runt stycke metall av den ädlaste valören.

Vi kan kalla det för inspiration eller motivation.

Peaty, som har delat ut medaljer tidigare till små beundrare, förklarade sin givmildhet med just ordet inspiration. Att få se just ett sådant ansiktsuttryck som Almas Dahls ger honom inspiration att satsa mot OS och andra tävlingar i framtiden.

Jag är ganska säker på att den där sporren även växte hos en tolvårig dansk tjej som redan fastnad för simning.

Jag är lika säker på att vad hennes idol heter i dag och för all tid framåt. Vad det sedan kommer att betyda i det långa loppet återstår att se.

Adam Peaty har i alla fall gjort avtryck.

Någon dag efter hans spontana ceremoni följde vår egen simdrottning Sarah Sjöström efter i kölvattnet.

En liten flicka i svensk folkdräkt blev även hon en guldmedalj rikare.

Sarah sa att hon tog efter en viss Adam Peaty:

”Det är som han sa i går, att om man kan inspirera unga, så … Det är inte så ofta man sitter hemma och tittar på sina guldmedaljer ändå. Och jag fick ju en till sen!”.

Lite kaxigt, mycket givmilt och väldigt inspirerande sagt av en annan stor förebild.

Sedan finns det även dem som slänger sina medaljer. Som en besviken Lias Andersson.

Nu var valören av silver efter en knapp och tung finalförlust mot Kanada i hockeyns JVM, men Juniorkronornas framfart på fruset vatten over there skapade ändå ett sug att dra ihop ett gäng och spela två mål på utebanan hemma vid min gata i stan.

Men den planen är kommunal och därmed ospolad fast vi är en bra bit in i januari.

Så det fick bli bordshockey.

Nu är jag så ödmjuk att jag inte tänker nämna vem som tog hem guldet vid köksbordet för att sedan skänka det till yngre förmågor.

I stil med Adam Peaty.

 

Toppen

Skidskyttelandslagen. Herrarna slutade etta (första världscupsegern på nio år), damerna trea i stafetten i Oberhof. Hyfsade panginsatser så här någon månad innan OS.

Botten

… eller i alla fall bottenkänning. Unga Granlo hade tabellettan Salem på gaffeln, men släppte sedan in åtta innebandybollar på sju minuter. Dessutom kan lagkaptenen Daniel Nordlund missa resten av säsongen på grund av en allvarlig ögoninfektion. Kampen om ett nytt allsvensk kontrakt kommer bli en tuff och jobbig historia.

Mer läsning

Annons