Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Nyberg hemma igen efter kraschen

Fredrik Nybergs alpina karriär fick ett abrupt slut då han kraschade under super-G-träning för knappt två veckor sedan och slog sönder sitt vänstra knä. Nu väntar en lång tid med rehabilitering, och funderingar om framtiden. – Jag hoppas kunna fortsätta på något sätt inom skidåkningen, säger han i första intervjun efter olyckan.

Annons
Det är hans skidmärke Fischer som fått prata med svensken, som lämnat sjukhuset i Salzburg och nu vilar ut hemma hos familjen i Seefeld.
 Jag är besviken och ledsen för det som hänt. Men nu när jag är hemma kan jag se att det finns annat i livet än bara skidåkning. Familjen ger mig mycket styrka och hopp.
Nyberg, 37, berättar om olyckan i Reiter Alm i Österrike den 10 november:
 Det var ett brant parti. Jag lyckades få till en bra sväng in på flacken. Sen minns jag inget mer.
Svårt skadad
Kraschen blev våldsam och båda knäna skadades, det vänstra knät svårt. Inre sidoledbandet gick av, yttre sidoledbandet gick delvis av, båda meniskerna skadades liksom främre korsbandet. Dessutom var knäskålssenan skadad.
 Kirurgen är nöjd med resultatet. Han kunde inte reparera allt inte ett korsband till exempel, säger Nyberg.
 Min fystränare hjälper mig här hemma och sen får jag åka till sjukhus då och då. Mina ben måste hållas helt sträckta i sex veckor. Först därefter kommer jag att kunna belasta knäna. Jag tror att jag ska kunna belasta knäna fullt ut, åtminstone för att kunna åka skidor och träna andra sporter. Men troligen inte på någon elitnivå.
Flyttar hem
Fredrik Nyberg berättar att han och familjen hustrun Gabrielle och döttrarna Lisa och Sophie kommer att stanna i Österrike till i vår. Därefter flyttar de hem till Sverige och till Åre där man köpt en tomt och ska bygga ett hus.
Det var tänkt att VM i just Åre skulle bli slutpunkten och kanske höjdpunkten på Nybergs karriär.
 Det är extra trist att jag inte kan vara med där. Jag tror inte att jag kommer att åka dit för att titta på tävlingarna. Jag behöver få lite distans till sporten.
Han hoppas dock kunna stanna kvar i den alpina sporten även i framtiden.
 Det hoppas jag verkligen, för skidåkningen är en fantastisk idrott som påverkat mitt liv. Jag har tränat en grupp 14-åringar en gång i veckan under fyra års tid, och vill gärna fortsätta med det om möjligt kanske i ännu större utsträckning. Jag vill gärna fortsätta att jobba med Fischer på ett eller annat sätt.
Annons