Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriksson hoppas kunna ta sista chansen

Det tyngsta kommer sist. Och söndagens femmil blir sista chansen för de traditionella svenska skidåkarna att ta sig upp på pallen.
—  Ja, vi traditionella åkare har inte levererat medaljer än, säger Mathias Fredriksson.

Annons
Mathias Fredriksson har inte riktigt kommit överens med sina världsmästerskap. Förra gången, 2003, ledde han världscupen och kom till Val di Fiemme med storform. Men han blev som bästa fyra på femmilen.
I år har han haft en djup formsvacka som förstört hans chanser. Men i stafetten visade han plötsligt sin kapacitet.
Så kanske finns chansen till den första VM-medaljen där i alla fall.
 I Val di Fiemme kände jag hela tiden att jag kunde vara med i täten i alla lopp. Här är det först nu som jag känner att jag kanske kan vara med och slåss om medaljer.
 Det var en konstig och tung inledning på VM här, säger han. Men i stafetten i torsdags var det helt okej. Hade det varit en tremil hade jag känt mig mer säker på att göra ett bra lopp, en femmil är alltid svår att förutsäga.
Fredriksson har varit fyra i sina tre senaste femmilar som gått i klassisk stil. För första gången körs en femmil med gemensam start. Vilket gör att fler kan blanda sig i medaljleken. Om nu inte den mycket tunga uppförsbacken, som tar uppemot fyra minuter att nå krönet på och som ska genomlidas sju gånger, ser till att fältet dras ut.
 Man ska nog inte släppa för mycket om man ska vara med där framme, säger Fredriksson.
 Men den här bana är jobbig. Frågan är bara när man får börja slita.
Bredvid Mathias Fredriksson är förstås Anders Södergren svenskt medaljhopp. Han var tvåa på 50 km i VM senast. Men då var det fristil och individuell start.
Den medaljhungrande duon från Östersunds SK flankeras av Johan Olsson, Åsarna, och Lars Carlsson, IFK Umeå. Både Olsson, som fyller 25 i mars, och Carlsson, 31, gör VM-debut på 50 km.

Mer läsning

Annons