Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svenska med en trollstav i händerna

/

Ribban dallrade – men låg kvar.
Sedan fladdrade faktiskt en svensk medalj högt däruppe.
Till slut blev det en fjärdeplats, men inte vilken fjärdeplats som helst utan en fjärdeplats som bara är en markering på stavställningen på vägen mot himlen för Angelica Bengtsson.

Annons

Det här var mer än man kunde begära, men nånstans så mycket man kunde hoppas på för en i den nya, häftiga generationen svenska friidrottare.

Det är Bengtsson, det är Khaddi Sagnia i längd (kval natten mot torsdag), det är Andrea Almgren, det är Elise Malmberg, det är några till.

Men just nu är det framför allt Angelica Bengtsson som måste var den äldsta 22-åringen någonsin. Hon som nästan alltid har funnits och varit så lovande och hoppat så högt.

Fast aldrig så här högt utomhus.

Och aldrig i en så stor tävling; Angelica Bengtsson har ju annars en mäktig svit och vann under 2009–2012 ungdoms-VM, ungdoms-OS, junior-VM, junior-EM och junior-VM en gång till för säkerhets skull.

Egentligen var det bara i fjol som karriären stod och stampade.

Nu stod hela Fågelboet och stampade, eller i alla fall klappade takten, när svenskan faktiskt anförde en tävling som till slut blev helt fantastisk.

När hon strömhoppade över alla höjningar som arrangörerna hittade och till slut även klarade 4,70 med ett jättehopp följt av en nervdallrande ribba – då låg hon faktiskt i delad ledning.

Nånstans där började tre andra plocka fram ytterligare kvaliteter när ribban langades upp på 4,80. Först grekiskan Kyriakopoulou, sedan brasilianskan Murer – och framför allt kubanskan Yarisley Silva som 4,80 i andra, 4,85 i första – och avgjorde med 4,90 i sista.

Imponerande.

Men inte avskräckande för Angelica Bengtsson. Hon är däruppe nu, bland de stora. Och bland allt det läckra ska man plocka med sig den iskallt heta kvaltävlingen och en final när hon följde en tuff plan på väg mot höjderna.

Det här var ett genombrott, en markering för konkurrenterna.

Och hur kul var det inte att efteråt höra henne säga:

"...det finns lite att jobba på."

"...det såg bra ut på 4,80. "

"...det kan komma när som helst."

"...och det här i inomhus-VM i vinter eller OS nästa år:"

Hur en fjärdeplats i ett VM står sig i den svenska friidrottshistorien?

15 rena friidrottsmedaljer har det blivit genom åren; åtta guld, tre silver och fyra brons har det blivit under de tidigare 14 mästerskapen där Patrik Sjöbergs guld 1987 och Abeba Aregawis guld 2013 är den första och den senaste medaljen.

Angelica Bengtsson kommer snart vara med på den listan också. Allt annat skulle förvåna.

Nu har hon ju plötsligt en trollstav i händerna.

Sedan spelar det ingen roll att hon inte fick en medalj runt halsen den här gången.

Mer läsning

Annons