Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrotten är på banan igen

/

Supertränaren Håkan Andersson ser ljust på framtiden.
Med den nya träningshallen i Birsta och tre av landets snabbaste män på banan står friidrotten i Sundsvall bättre rustad än på länge.
– Hade vi inte hittat den här lösningen så hade jag gett Stefan Tärnhuvud rådet att flytta härifrån, säger han.

Annons

Vårljuset silar in genom fönstren i det gamla betonggjuteriet i Birsta och faller ned över den 135 meter långa löparbanan – utrullad som röda mattan för Sundsvalls FI. Håkan Andersson, Sundsvalls egen supertränare i sprint, är nöjd. Mycket nöjd.

– Det är en helt fantastisk hall på många sätt. Det är bättre än i Nordic, även om Nordic skulle vara i full sving. När det gäller kortsprint och häck så är det en av de bästa hallarna i hela Sverige, säger han.

Länge var Håkan Andersson själv den enda riktigt goda anledningen för en friidrottare att flytta till Sundsvall. I Nordichallen har evenemangen blivit allt fler med åren och i takt med det har träningsförhållandena blivit allt sämre för Sundsvalls FI.

När kommunen till slut var tvungen att stänga hallen helt i december blev läget akut. Sprintsatsningen med Stefan Tärnhuvud, Johan Wissman och Tom Kling Baptiste höll på att spricka lika snöpligt som takbjälklaget i Nordic.

– Helt plötsligt hade vi ingen annanstans att vara än i sjukhuskulverten, så det blev lite jobbigt för oss alla. Men jag måste säga att kommunen ställde upp på ett fantastiskt sätt och i lag med Norrlandspojkarna, som är ett privat bolag, ser man vad som kan hända, säger Håkan Andersson.

Det enda mörka molnet på Sundsvalls friidrottshimmel just nu är att Stefan Tärnhuvud blir borta från tävling och istället får fokusera på rehabilitering i år. Under de senaste veckorna har Sundsvallssprintern tagit löpsteg igen på träningslägret i Florida, men fokus ligger på 2016, OS-året som också bär med sig inomhus-EM i Amsterdam och EM i Belgrad. Tärnhuvuds träningskamrater, Wissman och Kling Baptiste kan däremot se fram emot en sommar med kvalificeringsförsök till VM som väntar i Beijing i augusti.

Vad är det hos dig som tränare som gör att sådana som Wissman och Kling-Baptiste flyttar till Sundsvall?

– Jag tror kanske att en stor anledning är att jag har erfarenhet. Jag är en dinosaurie som hållit på så länge, som gjort mina misstag och har lärt mig av det. Sedan tror jag faktiskt att en stor del är att de vill träna tillsammans. Sådana här högpresterande individer mår jättebra av att träna sida vid sida. Det är fantasiskt att se när de kör på träning. Så här var det på 1990-talet också, då vi hade med tre sprinters till OS i Atlanta, säger Håkan Andersson.

Johan Wissman och Tom Kling Baptiste tävlar för andra klubbar, men betyder ändå mycket för Sundsvalls FI, konstaterar han.

– De blir förebilder ändå, säger han.

I Birsta har de dessutom helt nya förutsättningar. Betongen under sjukhuset är om inte glömd, så i alla fall en parentes. Och nu kan Sundsvalls FI växa.

– Blir det så att vi kan vara där i några år, då kan man ju investera i hallen så att det blir möjligt att även hoppa längd, stav och hålla på med kastgrenar dygnet runt. Det enda som inte finns är en rundbana. Men fram tills dess att Sundsvall får en riktig friidrottshall, så är Birsta en jättebra brygga, säger Håkan Andersson.

När det gäller Wind Sprint så blir tävlingen av i Sundsvall den 26 juli. Formatet för tävlingen är däremot inte klart. Förhandlingar pågår med eventuella partners.

– Men Wind Sprint är ändå så inarbetat att det kommer mycket folk ändå, oavsett vilken nivå det blir på prispengarna, säger han.

Mer läsning

Annons