Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarstudentens mål: Friidrotts-EM

/

Han gjorde personbästa på 200 meter under SM, men en krampkänning i en annan tävling gjorde att han valde att stå över Finnkampen.
Nu siktar Sundsvallssprintern Johan Lilja på att klara EM-kval gränsen nästa år – samtidigt tillhör 20-åringen eliten även på läkarutbildningen.
– Många har sagt att det inte går att kombinera, det gör mig bara sporrad, säger Lilja.

Annons

Under SM i början av augusti sprang Johan Lilja 200 meter på personbästa 21.20. Men trots att han är i sitt livs form finns han ändå inte med i det svenska laget som ska ta sig ann granlandet i Finnkampen i helgen.

Varför då?

– Orsaken är enkel. Jag fick en krampkänning under ett lopp i Umeå för fyra veckor sedan och vill inte äventyra kommande EM. Jag gick in i uppbyggnadsfasen tidigare i stället.

Så EM i Holland 2016 är det stora målet?

– Absolut. Det är inom räckhåll, det känner jag redan nu. Vinterns tävlingar kommer att vara sekundära.

Samtidigt har det här året varit minst sagt speciellt för 20-åringen.

I januari började Lilja sitt nya liv som läkarstudent uppe i Umeå och när man summerar den första terminen har han alltså inte bara lyckats utveckla sin sprinttalang – Lilja var även den med näst bäst poäng på terminstentan.

– Jag fick bekräftat att jag gör rätt. Det gör att jag bli sporrad att hålla samma tempo. Jag är här för att studera och jag vill lära mig så mycket som möjligt.

Vet du redan nu vilken inriktning du vill ha som läkare?

– Känslan nu är att jag vill arbeta under press. Jag vill få adrenalinkickar som man kan få som kirurg. Men resan är lång så vi får se vad det blir.

Och tempo krävs. Under tävlingssäsongen tränar Lilja ungefär tre pass i veckan, nu, under uppbyggnadsfasen, kan det bil sex pass i veckan.

– Samtidigt måste man lyssna på kroppen och se hur den känns. Vid sidan av måste man också sköta kosten och sömncykeln.

Men hur hinner du?

– Man måste vara disciplinerad. Sedan har jag ingen tv på rummet till exempel. Dygnet har många timmar, man måste bara vara effektiv.

Vid sin sida – men ändå en bit bort numera – har han också sin tränare, och pappa, Jan. Samme man som har tränat honom under hela hans 13-åriga friidrottskarriär.

– Vi har en bra harmoni. Han skickar uppläggen via e-post, sedan har vi utvärderingar via telefon. Samtidigt var det en stor omställning att flytta hemifrån där man hade allt serverat och komma till ny mark och bilda sig nya rutiner, men det har fungerat bra.

Lilja berömmer även träningsmöjligheterna i Umeå och skolans Elitidrottsavtal som ger honom många möjligheter.

– Man får lite förmåner och bekvämligheter här som gör att du kan klara av studierna. Saker som att du kan få tentor skickad till dig om du är på läger. Det betyder mycket. Jag läser 100 procent, samtidigt som jag gör den här satsningen mot EM, men det är en sporre. Det är roligt att ha mycket att göra.

Mer läsning

Annons