Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simmaren som klev upp ur vattnet och blev sprinter

/

I helgen har Sundsvall en del sprinters att hålla tummarna för i friidrotts-SM.
En av dem lämnade en simkarriär bakom sig vid 25 års ålder för att testa något nytt.
– Jag har inte ångrat det en enda sekund. Det är så jäkla kul, säger Mikael Gerlach.

Annons

En niondeplats i junior-SM och en fjärdeplats i lagkapp under senior-SM. Så långt räckte simkunskaperna för Mikael Gerlach, som flyttade till Sundsvall som 16-åring för att just satsa på simningen.

Nio år senare lessnade han på idrotten och bestämde sig för att lämna de gamla hjulspåren och hoppa på något nytt.

Sagt och gjort så började han att utöva två helt skilda sporter: kampsport och friidrott.

– Jag har alltid varit enormt idrottsintresserad och jag var inte less på att träna, då blev det naturligt att testa friidrott. Vad gäller MMA hade jag en kompis som höll på med det och frågade om jag inte skulle prova, säger Mikael Gerlach.

Viljan att börja tävla på riktigt gjorde att han var tvungen att välja mellan sina nyfunna intressen. Valet föll på sprinten.

– Jag började ju på noll i stort sett. Kroppen jag hade från simningen var ju en stor överkropp och smala ben, så man fick genomgå någon slags förvandling. Efter något år, när jag började träna med Håkan Andersson, sade han att jag kunde lämna gymmet och bara fokusera på sprint. Sedan dess har det bara rullat på.

Trots full fokus på löpträningen har han inte kunnat hålla sig borta från simbässängen fullt ut.

– Jag gjorde min första comeback i lagkapp för två eller tre år sedan på Norrländska mästerskapen. Jag tänkte att det var skitsamma och att skulle gå skit, men så "persade" jag på 50 meter frisim.

Hur kommer det sig tror du?

– Man funderade ju hur det var möjligt och började grotta i det eftersom jag hade en snabbare tid än alla aktiva i föreningen. Jag tror inte det var löpträningen i sig, utan det sätt jag tränat på som gjorde mig bättre. När man tränar för sprint får man snabbare muskelfibrer och nervsystem. Mitt råd till dem som simmar kortdistans i simning är att träna mer som en sprinter gör.

Numera har Gerlach varit sprinter i sex år och inför helgen rullar hela Sundsvallsgänget ner till friidrotts-SM i Söderhamn. För 31-åringen, som kommer till start på både 100 och 200 meter, är detta mästerskapet det fjärde av den sorten.

– Jag ska åka dit och ha roligt. Jag borde kunna ta mig ner mot mina personbästa, målet är i alla fall att ta mig till semifinal på 200.

Vad krävs för att nå dit?

– Det kanske krävs en tid på 22,10. Jag sprang 22,80 i 13 grader och regn på Windsprint, så med fint väder är det inte omöjligt. Jag ska springa finaler innan jag slutar, så enkelt är det, säger Mikael Gerlach som lämnar ett råd till de som börjar tröttna på de sporter de är aktiva inom:

– Följ hjärtat. Det är bättre att göra något man tycker är roligt, och har man roligt när man tränar så kommer man att bli bättre och bättre.

Mer läsning

Annons