Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kallur tillbaka i världsrekordstaden

/

2008 satte hon världsrekord i Karlsruhe.
Sju skadefyllda år senare är den tyska staden plats för Susanna Kallurs häckcomeback.
– Det är klart att det känns fräsigt, säger hon inför lördagens tävling.

Annons

Det är en förväntansfull Susanna Kallur några timmar efter att hon har landat i Tyskland.

– Det är verkligen dan före dopparedan. Det känns jättehärligt och roligt och spännande, säger hon.

I somras var hon tillbaka på tävlingsbanan efter sex års skadeproblem.

Då i sprint.

Den 20 november meddelade hon att hon närmade sig nästa tävlingscomeback.

Över häckar.

Lite mer än två månader senare är det dags för Kallur, som fyller 34 i februari.

Platsen för återkomsten kunde inte vara mer symbolisk. Det var i Karlsruhe som hon 2008 satte det världsrekord, 7,68, som fortfarande gäller på 60 meter häck.

– Det känns lite speciellt att göra det på den här tävlingen där jag har sprungit mitt snabbaste lopp någonsin. Så det är klart att det känns lite fräsigt.

Går det att föreställa sig hur du kommer att känna före start?

– Nej, jag tror inte det. En sak kan jag säga, och det är att jag vet att jag kommer att vara galet glad över att bara kunna sätta foten på en tävlingsbana. Och att jag kommer att vara väldigt glad och lycklig om jag tar mig i mål.

Hon funderar en stund innan hon fortsätter:

– Kommer jag vilja gråta av glädje – kanske redan innan start? Eller kommer det att bli mer att man bara går in i det här vanliga och blir laddad? Jag vet inte alls hur jag kommer att reagera, det blir spännande.

Senast Susanna Kallur sprang ett tävlingslopp på 60 meter häck var i försöken i inomhus-VM 2008, där hon sedan tvingades avstå semifinalen på grund av lårproblem. Hon var då i sitt livs form och hade tagit både EM-guld och VM-brons utomhus åren före. Men efter att ha ramlat på den första häcken i OS-semifinalen 2008 sänkte sig skademörkret över henne.

Främst är det en stressfraktur i höger ben som har förstört. Vändningen kom när Kallur sommaren 2012 fick en 33 centimeter lång märgspik inopererad i smalbenet. 2013 blev hon mamma och i fjol tog hon små steg i rätt riktning hela tiden.

Under hösten trappade hon upp häckträningen. Sedan drygt en månad går hon för fullt på fullhöga häckar med långt avstånd.

Bortsett från smärtande benhinnor – en följd av ett träningsläger på Fuerteventura och "det här jordklotets hårdaste bana" – har Kallur klarat sig från bakslag.

– Nu är jag van vid att springa max på träning, nu blir det en ny process vid att vänja sig vid att springa max på tävling. Jag antar att jag kommer att känna mig som överkörd av en ångvält dagen efter med all träningsvärk, säger hon.

Mer läsning