Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk Fredriksson missade medalj igen

Det blev ingen individuell VM-medalj för Mathias Fredriksson den här gången heller. När det norska tåget rusade i väg i femmilens slutfas i snöyran tappade den svenske skidstjärnan medaljläget och slutade femma.

Annons
Mathias Fredriksson blev ännu en bitter VM-erfarenhet rikare på söndagen. För andra gången i rad blev han utan VM-medalj, nu var han 6,8 sekunder från pallen och 8,2 från guldet.
Men han blev också ett besked rikare. Den märkliga formsvacka som han befann sig ända till VM-stafetten i torsdags berodde på en infektion orsakad av klamydiabakterien twar.
Det är när bakterien angriper hjärtat som den kan vara farlig. I Fredrikssons fall var det luftrören som utsattes och gjorde honom så trött och orkeslös.
 Jag kände direkt när jag började med penicillin efter första VM-loppet att det tog. Och i går kom svarat på vad det var som gjorde att jag var så loj.

Penicillin för sent
Redan efter SM i januari tappade Fredriksson formen lika snabbt som oförklarligt. Om penicillinkuren hade satts in tidigare så kanske hans VM hade sett annorlunda ut.
 Med facit i hand hade det förstås varit bättre, sade landslagsläkaren Mats Carlén.
 Men det var först när vi kom till Reit im Winkl före VM som jag träffade Mathias. Och det var efter första VM-loppet som vi förstod att något var fel och tog prover och gav honom penicillin.
En frisk Fredriksson hör hemma i världseliten. Det visade han på söndagen. Men kanske både han och Anders Södergren, på nionde plats, hade kunnat göra sig mer gällande om det varit en vanlig femmil.
Men det var masstart för första gången på distansen. Och när snön började välla ner efter knappt halva loppet stod det snabbt klart att den inte skulle bli några utbrytningar. De som låg först fick ploga undan snö för resten med snön sprutande från skidor och pjäxor.
 Det går inte att dra i väg i sånt före, sade Fredriksson.

Trist sällskapsresa
Ännu efter 42 kilometer var fältet nästan intakt. 35 åkare fanns inom drygt sju sekunder. Åkare som ukrainaren Valerij Lejbjuk, japanen Katsuhito Ebisawa och tjecken Milan Sperl sågs anföra klungan.
 I dag var det sällskapsresa i fyra mil. För jäkla trist, sade Anders Södergren.
På det sista 7,5 km-varvet började storfräsarna inta positionerna. Fredriksson och Södergren och även Johan Olsson hittade lägena alldeles bakom frontmännen. Men det var norrmännen som hittade rätt med taktiken. Och det var först efter 48 kilometers klassisk transportsträcka som det blev riktigt bra fart på loppet. Sprintfart. Frode Estil, Anders Aukland och Odd-Björn Hjelmeset försvann mot medaljerna i snöröken.

"Det bara small"
Fredriksson låg trea och i perfekt slagläge när Estil exploderade.
 Jag hörde att Aukland ropade till Estil att "nu sticker vi". Men jag kan inte röra mina ben så fort. Det bara small, jag var chanslös, sade Fredriksson.
 Jag försökte själv i sista backen. Men när jag bytte spår var det fullt med snö så det bara att lägga sig bakom norrmännen igen.
Anders Södergren tappade medaljvittringen i sista uppförsbacken. Han var inte mer än 13,4 sekunder efter i mål men fick nöja sig med nionde plats.
 Jag fick is under skidorna på sista varvet, sade han. Jag kunde inte trycka ner ordentligt, så jag fick tyvärr inte rätt position.
Johan Olsson tappade fästet på slutet och blev 19:e man och Lars Carlsson 30:e.

Mer läsning

Annons