Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk: "Jag har känt mig som ett villebråd"

Flera mordhot och trakasserier den senaste tiden.
Till slut stod Anders Frisk inte ut längre.
Därför hoppade han av som fotbollsdomare.
—  Jag har fått nog. Jag vet inte ens om jag vågar släppa i väg mina barn till posten, säger Frisk.

Annons
TT avslöjade på fredagskvällen att Anders Frisk med omedelbar verkan slutar som domare.
Sveriges mest kände och meriterade domare orkade inte längre. Han har känt sig pressad och varit rädd för sin egen och familjens säkerhet de senaste veckorna.
 Dom här sista 16 dagarna är dom värsta i mitt fotbollsdomarliv. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här, säger Frisk i en intervju i lördagens GT.

Ständiga hot i två veckor
Frisk berättar att hoten blivit otäckare och "eskalerat" i antal efter händelserna på Camp Nou för drygt två veckor sedan. Efter åttondelsfinalen i Champions League mellan Barcelona och Chelsea fick Frisk hård kritik av Chelseas manager José Mourinho.
Dels för att han visade ut Didier Drogba, dels för att han skakade hand och samtalade med Barcelonas manager Frank Rijkaard i halvtid. Något Mourinho gjorde en stor affär av.
 Det som hände där i tunneln i paus fick enorma proportioner och det kom fram rena osanningar som att han (Rijkaard) skulle ha varit inne i omklädningsrummet i pausen, säger Frisk till GT.
Sedan matchen har Frisk fått ta emot en rad hot. Till Sportbladet säger han:
 Det har varit hot på telefon och via mejl och vanlig post och det har även drabbat familjen. Jag har bestämt att ingen annan i familjen får tömma brevlådan än jag själv. Jag har en stor familj och har varit orolig, vad som helst kan tydligen hända.
Han bekräftar att några av hoten kommer från England.
 Det har dom gjort, men dom har kommit från hela Europa och även från Sverige. Jag har känt mig som ett villebråd. Och man vet inte vad människor är kapabla till, säger han till GT.

"Skaffa dig en mur"
Frisk går inte in i detalj på hur hoten uttalats, men ger ett exempel.
 Någon sa: "du borde skaffa dig en mur och skydd runt huset".
 Man har funderat mycket över vad som är viktigt här i livet. Man ska inte behöva bli utsatt för det här, inte behöva vara rädd för att fatta beslut på planen.
Han hade att välja mellan att fortsätta att döma och försöka tackla hoten och trakasserierna eller att sluta och förhopningsvis få vara ifred. Han valde det senare.
 Jag kände att det enda sättet jag kunde stoppa det här, enda sättet att bli av med alla hoten, bli av med den ständiga oroskänslan, det var att sluta. Jag har dömt fotboll för att jag tyckt att det varit roligt. Men det här är inte roligt, det finns en gräns för allt.
 Det blir snart omöjligt att döma en Champions League-match om klubbarna inte kan acceptera en förlust eller att en spelare blir utvisad, säger Frisk till fotbollsförbundets hemsida.

Beslutet en befrielse
Till GT säger han att det känns som en befrielse att beslutet är tagit. Och han kommer inte tillbaka.
 Det är slut. Jag ska ge mer tid till familjen och mina barn, jag har kanske satt domarskapet främst.
Han ger också ett råd till fotbollens ledare.
 Jag tror det är många ledare som måste och borde tänka efter vilka konsekvenser deras agerande och uttalande får. Det gäller i alla sporter.

Mer läsning

Annons