Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk ska hjälpa Uefa med att stärka domarkårens ställning

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) försökte övertala Anders Frisk att fortsätta, men det gick inte. —  Jag har varit i kontakt med Anders Frisk och hans beslut att sluta står fast. Det måste vi respektera, säger Uefas VD Lars-Christer Olsson i ett pressmeddelande. Tillsammans ska Uefa och Frisk i stället försöka hitta ett sätt att stärka domarnas ställning och samtidigt hitta ett sätt att straffa tränare som angriper fotbollens rättsskipare.

Annons
Efter trakasserier och dödshot mot Frisk och hans familj valde 42-åringen i fredags att sluta som domare med omedelbar verkan. En av Europas främsta domare hade fått nog.
Reaktionerna på Frisks beslut har varit starka. Inte minst hos Uefa som de senaste dagarna satt fokus på de internationella toppdomarnas arbetsvillkor.
 Vi har kommit överens om att ha fortsatta diskussioner om hur man ska kunna undvika att det här händer igen i framtiden. Anders Frisk kommer att dela med sig av sin kunskap och vi kommer att arbeta tillsammans för att nå lösningar för att hjälpa domarna att stärka sin position, vilket absolut är nödvändigt för fotbollens framtid, säger Lars-Christer Olsson i ett pressmeddelande som TT tagit del av.

Tränare straffas
Frisks avhopp har fått stort medialt utrymme utomlands, i synnerhet i England och även skapat en internationell debatt om spelare, ledares och mediers ansvar. Chelseas manager José Mourinho får hård kritik för sitt uppträdande gentemot Frisk under och efter Champions League-matchen mot Barcelona på Camp Nou.
 Det borde finns en licens för att coacha ett lag, om du inte sköter dig på ett korrekt sätt som måste du sluta med det arbetet, säger den svenske domarbasen Bosse Karlsson till nyhetsbyrån Reuters.
Karlsson ska informellt uppvakta Uefa i frågan under ett möte på torsdagen. Frågan ska sedan upp på bordet under Uefas möte 89 april.
Men Uefa flaggar redan nu för betydligt tuffare straff för de ledare och spelare som genom beteenden och uttalanden uppviglar supportrar mot domare.
 Med berömmelse kommer också ansvar. Alla som är involverade i vår sport borde tänka sig för innan de säger provocerande saker som kan tolkas av andra och starta bråk.
 Vi måste vidta sanktioner mot alla inom fotbollsfamiljen vars inflammerade uttalanden kan äventyra säkerheten för domare och deras familjer, och som gör att vår sport får ett dåligt rykte. Vi kommer aldrig att tillåta att påhopp på domare blir en del av det taktiska spelet inför matcherna, säger Lars-Christer Olsson.

Leder till domarstrejk?
Volker Roth, chef för Europas fotbollsdomare, sade om Mourinho till Aftonbladet att \"folk som han är fotbollens fiende\".
Enligt Roth är Europas domare beredda att stå upp för sin sak. I tidningen Bild hotar han med domarstrejk:
 Vi kan inte bara stå som handlingsförlamade och titta på. Domarna kommer att visa sin solidaritet på ett sätt som aldrig tidigare skett inom kåren. Jag är verkligen ingen vän av strejker, men nu tvingas vi fundera över kraftfulla åtgärder, säger Roth.

Kommer att sluta
Anders Frisk sade i helgen att han inte har några som helst tankar på att döma igen.
 Det är slut. Jag ska ge mer tid till familjen och mina barn, jag har kanske satt domarskapet främst.
 Jag kände att det enda sättet jag kunde stoppa det här, enda sättet att bli av med alla hoten, bli av med den ständiga oroskänslan, det var att sluta. Jag har dömt fotboll för att jag tyckt att det varit roligt. Men det här är inte roligt, det finns en gräns för allt.
Uefa uppvaktade Frisk under måndagen, men hans beslut att sluta stod fast.

Johansson upprörd
Både Lars-Christer Olsson och Uefas ordförande Lennart Johansson uttrycker sin sorg över att Frisk ska sluta.
 Det är oacceptabelt att en internationell domare av högsta klass, som dömt matcher med stor värdighet och integritet, ska pressas till att sluta, säger Lars-Christer Olsson.
 Nyheten att Anders Frisk ska lägga av på grund av hot är både djupt chockerande och störande. Vi ger vårt fulla stöd till Anders, vilket beslut han än tar, och fördömer vi kraftfullt alla som gjort sig skyldiga till dessa kriminella hot, säger Lennart Johansson.
Även Internationella fotbollsförbundets ordförande Joseph \"Sepp\" Blatter ställer sig bakom Frisk och mot Mourinho:
 Jag är äcklad av verbala attacker mot domare. Det är ofta som sådant extremt beteende tänder en gnista som skapar problem inom supporterleden. Den som attackerar en domare attackerar också hela den fotbollsmiljön som han lever i, säger Blatter till nyhetsbyrån Reuters.

Mer läsning

Annons