Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frölunda har chans att avgöra hemma efter ny seger

Frölunda är halvvägs mot SM-guld.
Efter 4—1 i Karlstad leder elitseriesuveränerna finalserien mot Färjestad med 2—1 i matcher.
Nu återvänder serien till Göteborg — där Frölunda har två raka hemmamatcher och chans att avgöra.

Annons
Efter 50 och 41 i de två senaste finalmatcherna är det inte mycket som talar för att Färjestad ska kunna hämta sig och vända underläget till sin fördel.
Färjestads chans är fysiken.
Så sades det åtminstone före torsdagskvällen.
Men när slutsignalen gått i Karlstad lyste slutsiffrorna ofrånkomligt på jumbotronen, samtidigt som Färjestad kunde konstatera att man sällan ens varit tillräckligt nära för att få en chans att spela fysiskt.
Frölundas speed kunde inte bromsas upp och trion som Färjestad satte sitt hopp till kunde inte leverera.
Tanken var att framför allt tre spelare skulle ligga tätt på nyckelprofiler som Frölundas Daniel Alfredsson och Niklas Andersson. De tre som ansvaret främst vilade på var:
Ottawabjässen Zdeno Chara, 206 cm och 118 kilo.Montrealimporten Sheldon Souray, 195 och 105.Jonas Frögren, 187 och 88.
Planen höll i drygt en minut. Därefter hamnade FBK-backarna fel och snett och efter, gång på gång på gång.

Alfredsson för kvick
Första luckan lämnades redan efter 1.04 av första perioden, då Daniel Alfredsson tog några snabba skär ifrån Souray bakom Färjestadsmålet, hittade öppningen snett inåt bakåt och gav Christian Bäckman öppet läge för 01.
Nästa läge kom efter 10.20, knappt tre minuter efter Färjestads 11-kvittering på straff genom Jesper Mattsson. Den här gången var det Chara som drällde med pucken i sarghörnet.
Då kröp 176 centimeter Niklas Andersson in under armen på den väldige slovaken, hittade ut med pucken och spelade fram Tomi Kallio till 21.
I båset stod FBK-tränaren Leif Strömberg, slog ut med armarna och ruskade smått uppgivet på huvudet. Men just då verkade ingenting kunna ruska liv i Färjestad.

Nästa smäll
Efter 17.57 av den första perioden kom nästa smäll när näste FBK-bjässe misslyckades med att koppla grepp om Frölundas nyckelspelare. Jonas Frögren smällde först ner Alfredsson framför målet, men när Alfredsson kom på fötter igen var Frögren inte tillräckligt vaken när Frölundastjärnan drog till på Sami Salos förarbete.
31-målet var Alfredssons elfte på tolv matcher, en tangering av Färjestadforwarden Rickard Wallins slutspelsrekord från 2001, och gav Frölunda en extra trygghet att ta med sig in i den andra perioden.
Det greppet tappade göteborgarna inte taget om. Matchen avgjordes definitivt efter 13.22 av den tredje perioden när Samuel Påhlsson slog in en retur till 14.
Nu väntar två raka matcher i Scandinavium i Göteborg.
Frölunda har guldläge.

Mer läsning

Annons