Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fy 17 vad skönt

I går morse visste knappt tränarna vem han var. På kvällen förde han Giffarna vidare i Svenska Cupen: Emil Alriksson, 17 år och matchhjälte!

Annons
Han går andra året på Fotbollsgymnasiet. Kommer från Ope, i Östersund och fyller 18 i September.
Hans hittills enda erfarenhet av A-laget är att han fick göra ett kort inhopp i en träningsmatch mot Timrå.
Men när Giffarna i går mötte division-laget MABI från Malmö i cupens andra omgång tvingades man på grund av alla skador att matcha ett rent B-lag.
Tre rutinerade spelare och resten ungdomar utan erfarenhet.
Faktum är att hela sex spelare i går gjorde sin A-lagsdebut i en tävlingsmatch.
Och allra lyckligast var Emil.
När jag fick reda på att jag skulle få följa med till Malmö tänkte jag bara, \"Yes\". Men jag trodde aldrig att jag skulle få spela, än mindre att få göra mål, berättar Emil.
När Daniel Näsholm tvingades gå ut i halvtid med en elaktartad stukning fick dock Emil, med klassiska nummer 14 på ryggen, hoppa in.
Ordern var att \"ligga på rulle\", alltså springa i djupled så skulle jag få bollarna.
Och Emil sprang. Och sprang men bollen, den kom inte.

Hagman räddade GIF
Giffarna hade väldiga problem med division III-laget från Rosengård. Faktum är att man var totalt utspelade i första halvlek. Hade det inte varit för Dag Hagman i mål hade det blivit en stor hemmaseger.
I 10:e spelminuten räddade han det första friläget och då hade Tobias Eriksson redan räddat på mållinjen. Fyrbackslinjen läckte, de två defensiva mittfältarna såg ut som bortkomna orienterare medan, ja hela laget var ursvagt.
Passningsspelet var bedrövligt i första halvlek, erkände assisterande tränare Anders Högman.
Vi har inte tränat på gräs på en månad och det syntes. Uppspelen var under all kritik.
I andra flyttade backlinjen bakåt, Giffarna blev defensivare och fick lite bättre kontroll på matchen. Ändå skapade man inte en enda bra målchans på 90 min. I jämförelse med hemmalagets tre frilägen.
Förlängningen inleddes med ytterligare två frilägen för hemmalaget. Man fortsatte trycka på medan Giffarna började tjonga.

Målvaktstabbe
En sådan boll skulle planens i särklass bäste spelare, hemmalagets mittback Baskim Sopi (med allsvensk rutin från Enköping) enkelt spela bak till egen målvakt i 105:e minuten. Bakom honom sprang Emil Alriksson, i vad som såg ut som en ambitiös men helt meningslös löpning.
Jag såg knappt bollen men när målvakten missade den så var det bara att springa förbi honom och slå in bollen i tomt mål.
10 var en seger för Giffarna men knappast för fotbollen. Matchen i går kan trots avancemanget sammanfattas som Giffarna 1 Skadelistan 2

Så spelade GIF
Dan Hagman Tobias Eriksson, Linus Johansson, Joakim Godhe, Öyvind Svenning Andreas Åhman (ut 81), Daniel Näsholm (ut 45) Hasse Bergh, Naim Khreis, Edib Kurtovic Christoffer Brännström (ut 73).
Avbytare: Emil Alriksson (in 45), Per Nyman (in 73) Per Andersson (in 81), Markus Kurtzen.

Fotnot: Inte nog med det dystra skadeläget, nigerianen Michael Adeyinkas spellicenens blev inte klart i tid och fanns däremd inte att tillgå i gårdagens cupfajt.

Mer läsning

Annons