Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyradagars passar sprintvärldsmästaren

O-ringens Femdagarsorientering har i år blivit fyradagars för eliten.
Med tanke på VM i Japan i början av augusti får de bästa löparna spara lite på krafterna den här gången.
—  Mig passar det här jättebra. En femdagarstävling tar för mycket energi, säger Niclas Jonasson, regerande världsmästare i sprint.

Annons
12 000 orienterare har redan kämpat i två dagar i de småländska skogarna nära Bredaryd.
För de 70 i superelitklassen börjar tävlingen med tisdagseftermiddagens sprintprolog i klassiska Apladalen i Värnamo.
Fortsättningen av O-ringen för elitens del innehåller även en krävande långdistansetapp strax söder om Jönköping på onsdagen och en medeldistanstävling i samma kuperade område dagen därpå. Men en flack avslutningsetapp med jaktstart på fredagen i Skillingaryd talar för att VM-löparna ändå kommer att lämna årets upplaga av O-ringen med betydligt fräschare ben än vanligt.
Niclas Jonasson hoppas också att han för första gången kommer att åka hem från orienterarfestivalen som totalsegrare. Två år i rad har Södertälje-Nykvarns landslagsstjärna blivit tvåa, i Närke 2000 och i Uppland året efter.
 Jag satsar på att vinna, säger han.
Trots att hela Sveriges VM-lag finns på startlinjen är det ryssen Valentin Novikov som får bära på favoritskapet i tävlingen. Fjolårets O-ringensegare Novikov har petats ur Rysslands VM-lag på grund av en intern konflikt.
I stället satsar ryssen på att ta sin andra raka O-ringenseger.
 Han är säkert revanschsugen och har laddat hårt för det här. Novikov blir farlig. Men med tanke på hur etapperna ser ut kommer det att vara tajt i täten när vi går ut på jaktstarten, säger Niclas Jonasson.
I så fall talar mycket för den löpstarke sprintvärldsmästaren.
Att det blir tufft om placeringarna redan på tisdagens sprintetapp är helt klart. Det ska dock mycket till om vi får se en repris av klappjakten vid fjolårets VM-sprint i Västerås. Då rymdes de fem första löparna inom 3,5 sekunder.
Men segraren kan mycket väl bli densamme som då Niclas Jonasson.

Mer läsning

Annons