Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gais och AIK tappade poäng

Toppstriden i superettan tätnade på lördagen. Både AIK och Gais tappade poäng på hemmaplan, medan tredjeplacerade Öster slog Degerfors med 3—1.

Annons
På Gamla Ullevi såg det länge som om den brasilianske skyttekungen Wilton Figuiredos två mål skulle räcka till seger för tabelltvåan Gais. Men Brommapojkarnas Olle Kullinger gjorde 22 på tilläggstid, och blev tvåmålsskytt även han.
 Vi måste bli mer hänsynslösa i slutet av matcherna. Vi visste att BP skulle lyfta fram bollar i slutet, men klarade inte att försvara oss. Våra anfall blev för korta, så att BP hela tiden kunde starta nya attacker, sade Gais-tränaren Roland Nilsson.
BP-tränaren Claes Eriksson var desto mer nöjd laget har tagit fyra poäng i dubbelmötet med Gais i samband med serievändningen.
 Jag skäms inte så mycket, sade Eriksson skämtsamt, och fortsatte:
 Vi visade stark moral och gav inte upp, trots att vi periodvis hade det väldigt jobbigt, särskilt i första halvlek. Efter paus jobbade vi oss in i matchen och flyttade fram positionerna, framhöll BP-tränaren.

Skott i ribban
Gais hade mest av spelet, men BP skapade nästan lika många chanser.
 Vi måste bli vassare på sista tredjedelen av plan. Vi slänger bort bollen för enkelt, sade Roland Nilsson kritiskt om sitt Gais.
Olle Kullinger nickade starkt in 10 till Brommapojkarna på en frispark. Strax efteråt kvitterade Wilton Figuiredo, som lämnats omarkerad mitt framför BP:s mål. I andra halvleks andra minut fick brassen ett liknande läge, och hittade luckan för ett skott som betydde 21 till Gais. Därmed har han gjort elva mål hittills i superettan, och leder skytteligan.
Men Olle Kullinger var nog gladare över sitt 22-mål, som han sköt längs marken vid bortre stolpen i ett läge där BP satsade allt framåt och Gais försvarsspel darrade. Kullinger och Figuiredo hade dessutom varsitt skott i ribban, i olika skeden av matchen.

Öster enda segraren
Även serieledande AIK spelade oavgjort, 00 hemma på Råsunda mot Trelleborg. Det innebär att tabelltrean Öster krympte avståndet till de båda topplagen efter att ha besegrat Degerfors med 31 hemma på Värendsvallen. Pär Cederqvist gjorde 10-målet i den fjärde minuten och låg även bakom John Pelus 21-mål efter en halvtimmes spel. Med 29 poäng är Öster nu tre poäng efter Gais och fem efter AIK.
Resultatet mellan Åtvidaberg och Ljungskile gynnade också Växjölaget. Endast en poäng skiljde ned till fyran Ljungskile inför lördagens omgång, men efter 00 mot "Åtvid" har Ljungskile nu tre poäng upp till den allsvenska kvalplatsen.

Mer läsning

Annons