Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går nog inte få ut mer än så här av det här laget

Annons
Ilska, tomhet och uppgivenhet. Ett sådant här snöpligt slut gör att man så här minuterna efter bara mår dåligt. Alla känslorna kommer på en och samma gång, då det inte blev några gyllene tider den här gången heller.
Tre Kronor var ju bra. Tre Kronor var på gång i sudden. Tre Kronor har spelare som är så stolta att bära den blågula tröjan som en svensk hockeyspelare ska vara.
Ändå spelar vi för det ska man våga skriva även i förlustens tider den stora loosermatchen i dag.
Den om det där bronset som få bryr sig om, även om det står en medalj på spel.

Vad som gick snett?
Tja, på det avgörandet målet har spelarna inte riktigt koll på Radek Dvorak och, en för ovanlighetens skull lite bekväm, Samuel Påhlsson hinner inte jobba i kapp och störa den tjeckiske hjälten tillräckligt.
In via kameran i målet och ingen tredje gången gillt-final mot Kanada i kväll.
Tänker inte hänga det svenska laget. Tvärtom. Vid tidigare tunga förluster i VM, OS och World Cup har vi haft ett på papperet minst lika bra lag som motståndaren, vilket har gjort att förlusterna känts onödiga.
Den här gången hade tjeckerna ett bättre lag med fler skickliga hockeyspelare. Men Sverige har gått ihop som ett lag och det höll sånär på att knäcka Jagr och kompani, som ändå sett över hela matchen var det bättre laget.
Tror inte att det går få ut så mycket mer av det svenska VM-laget 2005. Efterlyste en nivå till på Henrik Lundqvist och som han lyfte sig. Bättre målvaktsspel utan att bli hjälte får man leta efter.
Spelare som Niklas Kronwall, tvillingarna Sedin, Mikael Samuelsson, Magnus Johansson måste ha gjort sin livs bästa match i går och Samuel Påhlsson med flera har tagit ett kliv till.

Men trots att tjeckerna är ett bättre lag och att det var rättvist, så kan jag ändå inte låta bli att tänka om.
Tänk om Henrik Zetterberg puck smitit in i närmaste krysset och hans specialare gått in drygt en och en halv minut in i sudden. Snacka om klassiskt svenskt mål det skulle ha blivit.
Tänk om Christian Bäckman fått slag på pucken när han störtade mot mål i sudden.
Tänk om Bengt-Åke kunde ha vågat att para ihop Zäta och Daniel Alfredsson tidigare. Då hade vi kanske fått det där sista vassa vapet som behövts.
Mitt i hyllandet av ett förlorande Tre Kronor finns saker som varit för dåliga, saker som gör att det inte blir kamp om glänsande guld utan beigt brons i dag.
Om reservmålisar Holmqvist och Liv haft en semesterresa i Österrike utan speltid, så har Mattias Weinhandl nästan haft samma sak fast på isen. Ville själv ha med "Weinis" i VM-laget, men tyvärr räcker han inte riktigt till i ett internationellt mästerskap. Samtliga måste bidra för framgång.
Sedan har inte powerplay fungerat så bra som det måste och visst har vi saknat riktigare "brunkare" i samma line á la Detroitduon Draper och Maltby i Kanadas lag.

I kväll tar Kanada VM-guld tack vare sin förmåga att vara bäst när det gäller. Bronsmatchen? Tja, frågan är om vilka av svenskarna och ryssarna som tycker det är minst tråkigt med bronsmatchen.
Mitt tips är Tre Kronor, för det svenska VM-laget 2005 är stolta av representera sitt land.
Tyvärr räckte det inte för en VM-final.

Mer läsning

Annons