Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskapen ska få fart på de svenska damerna

Det har inte varit någon särskild fart på de svenska alpina farttjejerna i vinter. Nu hoppas de att de med gemensamma krafter ska hitta farten till VM-starten – söndagens super-G. – Alla har verkligen kämpat i år. Därför är det viktigt för hela laget att vara tillsammans inför VM, säger Anja Pärson.

Annons
Pärson är den som har lyckats bäst med sin tredjeplats i störtlopp och två sjätteplatser i super-G. Nike Bent fick till det hyggligt i en av super-G-tävlingarna i San Sicario förra fredagen, då hon blev tia. Hon har också varit 14:e i störtlopp.
– Det har varit en upp och nedvänd säsong. Jag känner att det finns där och det har bitvis varit bra, men jag har inte fått ihop en hel bild. Men jag känner att bilden blivit mer hel nu, säger Bent.
I veckan har fartåkarna varit i Björnrike och tränat. Det har varit positivt för dem alla.
– Det har varit skönt att få stöd av hela gruppen, varit positivt att vara tillsammans. Och jag tror att det kan vara bra för var och en till VM, säger Jessica Lindell-Vikarby.
Hon hoppas hitta känslan som hon hade i Cortina d'Ampezzo för ett par veckor sedan där hon blev åtta i super-G.
Kling tävlar hemma
Eftersom Anja Pärson vann super-G i VM senast får Sverige en extra plats i grenen i årets VM.
– Det var ju synd att jag inte vann i slalom i stället, säger Pärson, med tanke på att Sverige har bättre slalomåkare än super-G-åkare.
En av dem är Frida Hansdotter som tävlat i slalom i vinter, men som fick en super-G-plats i VM.
– Det hade jag inte trott, utan blev ganska paff när jag fick reda på att jag skulle få köra super-G. Jag har tränat super-G under säsongen, men inte tävlat i super-G på ett tag, säger Hansdotter.
Super-G-platsen var den enda plats som fanns kvar och landslagsledningen ville ge henne VM-erfarenhet inför framtiden.
Kan Anja överraska igen?
Den femte super-G-platsen gick till Kajsa Kling, 18-åriga Åretjejen som fått testa på världscupen en enda gång i år.
– Det här ska bli spännande, säger hon om att få åka i hemmabackarna.
Anja Pärson var långt ifrån storfavorit i super-G i VM 2005. Kanske kan hon överraska även i detta VM, men då behöver det nog frysa på snabbt i backen. Pärson trivs inte när det är för mjukt i snön.
Annars ser super-G-tävlingen ut att bli en amerikansk-österrikisk uppgörelse. Lindsey Kildow och Julia Mancuso utmanar österrikiskorna Renate Götschl och Nicole Hosp.

Mer läsning

Annons