Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gidde Palema vann dramatiskt Åby Stora Pris

Gidde Palema är tillbaka som Nordens travkung.
Segern i Åby Stora Pris var imponerande — men nu är säsongen över.
—  Det här var årets sista start, berättar Åke Svanstedt.

Annons
Årets Åby Stora Pris var annorlunda med ett heatlopp, där en häst måste vinna två lopp för att bli vinnare. Dessutom ingick loppen i V75.
Gidde Palema vann det första heatet och norske Steinlager det andra.
Därmed var det upplagt för skiljeheat det första sedan 1977 i Sverige. Det mest klassiska skiljeheatet är från 1973 när Ego Boy och Ingemar Olofsson besegrade amerikanske superstjärnan Flower Child och Joe O'Brien. Ego Boy tog hand om ledningen och fick hålla snigelfart, över upploppet stack han sedan ifrån och den stora Solvallapubliken jublade. Det var en vändpunkt i svensk travsport som fick en väldig kick i sin utveckling.

"Bättre än Steinlager"
Åke Svanstedt var bara 14 år gammal då men han såg loppet på tv och nu fick han vara med om det själv.
 Det kommer jag ihåg och det var spännande även i dag, det ställer stora krav på hästarna som ska gå tre heat samma dag. Men Gidde Palema var fantastisk som vanligt och vann enkelt. Han är en av världens bästa hästar och han är bättre än Steinlager just nu, säger Åke Svanstedt.
Gidde Palema vann det första heatet efter ett perfekt lopp i andrapar utvändigt i rygg på värsta hotet Steinlager.
I det andra heatet var det en hel del dramatik. Noa Savoy katapultstartade från spår åtta bakom bilen och Gidde Palema blev av med ledningen från sitt innerspår. In i första kurvan galopperade Gidde Palema och då var det bara för Steinlager/Per Oleg Midtfjeld att spatsera till ledningen efter 500 meter.
 Gidde gick över i passgång och sedan galopp, men han brukar alltid ställa sig snabbt i trav igen. Tyvärr klev Solero Briljant upp i min sulky och Gidde hittade inte rytmen igen utan fortsatte att galoppera, berättar Svanstedt.

Olycka var nära
Solero Briljant fastnade med sitt högra framben i Svanstedts sulky och en olycka var nära. Men kusken Peter Untersteiner lyckades komma loss och hästen såg inte ut att ha tagit skada av händelsen.
Men det kostade Svanstedt 5 000 kronor i böter och tre dagars avstängning för hastig tempominskning.
 Jag tycker det var hårt dömt. Untersteiner var inte uppmärksam på att Gidde galopperade. Jag såg loppet efteråt på tv.

Fick en miljon
Gidde Palema fick en miljon kronor för sina två segerlopp och har tjänat 5,6 miljoner kronor i år efter storsegrar i Hugo Åbergs Memorial, Jubileumspokalen och nu Åby Stora Pris. Tioåringen passerade därmed 27 miljoner kronor i inkörda pengar. Ägaren Karl-Erik Bender och Svanstedt hoppas på ytterligare två segerrika säsonger och att han ska bli Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna. Det fattas åtta miljoner till Victory Tilly, som gör comeback på tisdag efter skada.
 Jo, Karl-Erik har pratat om det ...men vi får se om Gidde Palema kan komma tillbaka i toppform igen nästa år. Jag tror dock att möjligheterna är stora, hästen är fortfarande pigg och fräsch, trots sin ålder.

Mer läsning

Annons