Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilmour dubbel segrare i Marstrand

Med champagnesprut över besättningen avslutade Peter Gilmour en synnerligen lyckad vecka.
Inte nog med att han säkrade totalsegern i Swedish Match Touren — han gjorde det dessutom i stor stil genom att vinna den avslutande tävlingen och ta sin sjätte seger i Marstrand genom att slå Magnus Holmberg i finalen.

Annons
 En bra tävling, bra förhållanden och superbt arrangemang som vanligt här i Marstrand, log Peter Gilmour på kajen efter segern.
Men det satt hårt åt. Efter att australiern ganska enkelt tagit hem den första finalmatchen vände Magnus Holmberg på matchen. Andra vann svensken efter att ha kommit ikapp vid sista rundningen där han tryckte ut Gilmour som fick ta en lång sväng. Holmberg kom förbi och höll undan i länsen ned till mål.
Tredje matchen avgjorde Holmbeg redan vid starten. Båtarna cirklade runt varandra, avvaktade och väntade på att någon skulle göra ett misstag. Och det gjorde Gilmour vars båt stötte emot Holmbergs och han fick ett straff. Dessutom fick Holmberg övertaget och kunde trycka ut Gilmour mot sidan och han stötte emot en startboj och fick ett straff till.
Vid två straff var han tvungen att ta det ena direkt och när Gilmour snurrade ett varv kunde Holmberg gå ifrån direkt och enkelt hålla undan till seger.
 Inför segling fyra i och fem sade jag till besättningen att fokusera på smådetaljerna som segeltrimningen och rundningarna. Det var det som avgjorde, analyserar Gilmour.
Plus det lilla extra flytet med vinden. För i fjärde var det övertag för Holmberg som återigen manövrerade ut Gilmour i startproceduren. Australiern tjuvstartade och tvingades vända om och Holmberg fick en liten lucka och grepp om den åtråvärda högersidan där det blåste bäst på kryssningen upp till första rundningen.
Den vindby som fyllde Gilmours segel gjorde att han kom precis före svensken till första rundningen och sedan rutinerat höll undan till seger.
I femte och avgörande fick australiern återigen ett övertag. Publiken på klipporna och i båtarna som kantade banan satt och hoppades på ett liknande scenario som i semifinalen. Då var svensken i princip uträknad i femte och avgörande matchen mot Peter Holmberg, Amerikanska Jungfruöarna . När ett varv återstod låg svensken drygt 20 sekunder bakom. Men på kryssningen i motvinden upp till rundningen verkade Peter Gilmour så säker på seger att han inte brydde sig om att hålla koll på svensken som segade sig ikapp och förbi under stort publikjubel.
Men trots att Magnus Holmberg försökte och försökte och hela tiden var nära kunde Gilmour hålla undan till seger i matchen och seger i finalen.
Det var hans sjätte seger i Marstrand.
Trots att Peter Gilmour slog en svensk i finalen fick han stora ovationer.
Totalt kom det cirka 120 000 åskådare under veckan.

Mer läsning

Annons