Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Robin, 25, fick cancer och amputerade benet – nu tillbaka på golfbanan

/

Robin Håkansson, 25, kom hem från golfspel och college i USA.
Då fick han ett plötsligt cancerbesked och tvingades amputera ena benet.
Efter en tuff kamp är han nu tillbaka – både på och utanför golfbanan.
– Mentalt och fysiskt är jag ganska nära det normala nu, säger han inför SM-veckan i Sundsvall.

Annons

Efter gymnasiet valde Robin Håkansson att flytta till Chicago för att studera på college.

– Som 14-åring började jag spela golf och efter ett och ett halvt år var jag singelhandicapare. Jag var ofta på golfbanan, och senare flyttade jag till USA för att gå på college, berättar han.

– Det var kanon, troligen mina bästa år i livet.

Efter fem år i USA med studier, golf och arbete vände Robin Håkansson hem till Sverige och Sundsvall 2013. Väl hemma fick han ett besked som förändrade livet.

Läkarundersökningar visade då att han hade fått skelettcancer i ena benet, och senare tvingades han amputera benet strax ovanför knäet då cancern inte gick att bota.

Robin behandlades med cellgifter i Umeå under ett knappt år, och det var en tuff tid.

– Man har någon slags överlevnadsinstinkt. Man måste gå igenom det helt enkelt, och det finns ju bara ett alternativ, säger han i dag.

För tre månader sedan fick han en benprotes, och därmed kunde han också återuppta ett av sina största intressen i livet.

– Tidigare har jag löpt mycket och åkt både alpint och på längden, men där är det i princip återvändsgränd nu. Det blir inga fler marathon, men golfen kan jag förhoppningsvis fortsätta med resten av livet. Och det är ju bland det roligaste som finns, säger han och fortsätter:

– Första gången jag var på rangen i våras var det vingligt, det var nästan så jag gav upp. Första hela varvet var för tre veckor sedan och då gick jag på hundra slag. I tisdags gick jag på 89, så det går framåt. Vi får se hur länge det håller i sig.

Golfen har, tillsammans med deltidsjobbet som politisk sekreterare på Sundsvalls kommun, varit en viktig del i återhämtningen efter sjukdomen.

– I framtiden får vi se om jag satsar mer på studier, familj och karriär, men nu i återhämtningsfasen är golfen eminent. Man får vara ute i naturen, man får det sociala och det är motion. Jag är lyckligt lottad som spelade golf sedan tidigare, säger Robin Håkansson.

Hur har de senaste åren påverkat dig som person?

– Tidigare hade jag konstiga värderingar och var karriärdriven och materialistisk. Sådant vänds upp och ner och nu ser jag helt annorlunda på relationer. Nu har jag en helt annan empati och syn på andra människor. Det är jag otroligt tacksam för, och det är något jag kan se som positivt.

Under måndag och tisdag den här veckan är Robin Håkansson på allvar tillbaka på golfbanan igen. Då tävlar Öjestrandsspelaren i handikapp-SM i golf på Timrås golfbana.

– Högstanivån är jag inte så långt ifrån, jag kan slå fantastiska slag under 150 meter. Men när det blir längre slag kan det bli lite vad som helst, och puttningen är väldigt svår. Två varv under 90 slag är mitt mål, det vore ett litet mirakel, säger han.

Mer läsning