Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Green över 1,97 — nära två meter

Emma Green flyger allt närmare världstoppen i höjdhopp.
Under SM tog hon sig över det personliga rekordet 1,97 — och var nära på två meter.
—  Min bästa tävling, log Sveriges nyaste friidrottsstjärna.

Annons
Flickan med de blyga ögonen började säsongen med ett personligt rekord på 1,90 och var anonym för allmänheten.
Nu är det bara sex hoppare i världen som hoppat högre än Emma i år och Green en av de stora svenska stjärnorna.
 Jag har blivit tuffare både fysiskt och mentalt. Jag har tagit kliv framåt i allting, säger 20-åringen om sin egen utveckling.
 Jag är glad att jag har persat med så mycket i år, för ibland kan det slå knut i huvudet och man kan inte få ut det man vet att man kan.
Så var det i början av utomhussäsongen. Hon hoppade 1,95 på träning redan i maj, men hade svårt att lyckas på tävlingarna.
Men sedan hon klarat VM-kvalgränsen i Borås i juli har hon lyft sig.
 Hon har en oerhört bra fysik, jag tror inte det finns så många höjdhoppstjejer i världen som har lika bra fysik som hon. Men nu har också tekniken fått ett lyft. Det är stor skillnad mot förra året och det gör att hon kan utnyttja sin fysik mycket bättre, sade tränaren och pojkvännen Yanncik Tregaro.

Publikfavorit i Helsingborg
Green var som bäst när det gällde som mest då hon tog 1,96 och VM-brons i Helsingfors. Då var hon den stora svenska skrällen. Under lördagen var hon helt plötsligt den stora publikfavoriten under SM-tävlingarna på Hedens IP i Helsingborg.
Green var högt över 1,94 och tog personbästat 1,97 med darr på ribban i det andra försöket. Då var alla ögonen på Hedens IP riktade mot Green och applåderna taktfasta.
 Det är kul och ett extra stöd när publiken klappar. Då vill man visa att man kan och inte göra publiken besviken, sade Green.
Hon gjorde också ett riktigt bra försök på två meter, men rev med vaderna.
 Det var skönt att känna på höjden på tävling inför framtiden. Det är skönt att känna att...ja, att det bara är att hoppa.
Den magiska tvåmetersgränsen är det bara tre kvinnor som klarat i år; Kajsa Bergqvist, Jelena Slesarenko och Chaunte Howard.
Snart kan Emma Green var med i den exklusiva skaran. SM-guldet vann 20-åringen utan problem då Kajsa Bergqvist prioriterar söndagens gala i Sheffield framför SM. Dit var också Green inbjuden.
 Men det är roligt att vara med på SM, och jag tror nog att jag kommer att vara med på SM även i framtiden.
De stora galorna i Europa är ändå någonting som lockar:
 Det är klart man vill hoppa på större galor mot bättre motstånd under bättre förhållanden. Det är en del i utvecklingen. Nu kommer det att bli lättare att komma in på dem. Det ser jag fram emot.

Medaljhopp i längd
Men det är inte bara höjd som är Emmas gren under SM. På lördagsförmiddagen hoppade hon näst längst av alla i längdkvalet. 6,07 var personbästa med 77 centimeter.
 Man kanske skulle börja med att hoppa ett längdkval inför varje höjdhoppstävling. Jag kommer inte ens ihåg när jag satte två "pers" på en dag, skrattade Green.
Hon vill ändå tona ned medaljchansen inför söndagens final.
 Det ska bara bli jättekul att hoppa, jag vill bara gå in och ha kul. Jag har inga förväntningar alls. Jag ska göra så gott jag kan, men man vet inte vad som händer jag kanske inte ens träffar plankan.

Mer läsning

Annons