Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldglans över svenskt skidskyttesilver i VM

När Magdalena Forsberg lade av skulle det dröja länge innan svenskt skidskytte tog medaljer igen.
Trodde vi.
Bara tre år senare tog Anna Carin Olofsson på söndagen silver i VM:s masstart i Hochfilzen — endast 3,7 sekunder från guldet.

Annons
 Det är så jätteskönt. Det är ett kvitto på att träningen har varit tillräckligt bra. Jag har varit i kanonform hela VM, sade 31-åringen från Lillhärdal i Härjedalen.
Tränaren Wolfgang Pichler jublade. Förbundskapten Staffan Eklund dunkades i ryggen av sina kollegor. Och på prispallen log Anna Carin nästan ännu bredare än vinnande Gro Istad-Kristiansen.
När norskan åkte i mål hade hon svenskan bara sekunder efter sig på upploppet.
 Det hade räckt med 200 meter till så hade Anna Carin vunnit, siade Eklund.

En bom för mycket
Om Anna Carin hade träffat med sitt allra sista skott hade det också räckt till guld. Istad-Kristiansen tycktes ha slarvat bort sin stora ledning när hon sköt tre bom i den sista stående skjutningen. De svarta cirklarna lyste på måltavlan när svenskan gjorde sig i ordning på banan intill.
 Jag skulle inte ha kollat på hur hon hade skjutit, men jag råkade se det ändå. Fast sedan tänkte jag inte så mycket på det, förklarade Anna Carin.
Hon träffade med fyra skott, men bommade det sista. Det gav en fjärdeplats efter straffrundan, 15 sekunder efter norskan, och med Rysslands Olga Pyljova och tyskan Kati Wilhelm före sig i spåret.
Tränare Pichler vrålade ut sina sista råd.
 Men jag hörde honom inte, för jag hade öronpluggar. Men det kanske var bra det. . ., skrattade Olofsson.

Snabb i spåret
Särskilt många råd behövde hon heller inte på den sista skidåkningen mot mål. Svenskan utnyttjade den åkstyrka som tidigare gjort henne till landslagsåkare och SM-medaljör i längdåkning. Pyljova och Apel passerades snabbt och VM-medaljen var säkrad.
Från en blygsam 30:e plats som längdåkare i OS i Salt Lake City har Anna Carin Olofsson efter bara tre år i sporten blivit en skidskytt i världsklass inför OS i Turin.
 Jag hade ju hållit på med längd länge, men bestämde mig för att testa skidskytte. Många faktorer spelade in. Min dåvarande klubb Stockvik lade ned sin elitsatsning och när jag ändå behövde söka en ny klubb tyckte jag att det var naturligt att byta. Och skidskytte är mycket roligare.

Stenhård träning
I början tränade hon själv. De två senaste åren har Wolfgang Pichler gett samma stenhårda träning som gjorde Magdalena Forsberg till sexfaldig världsmästarinna.
 Det är bara hård träning, stenhård träning som ligger bakom. När det är som mest ja, då vill man nästan inte leva. . . Men det är väldigt bra planering bakom träningen, man får tid att återhämta sig. Och jag tycks ta åt mig väldigt bra av det.
Nu är Anna Carin Olofsson hux flux ett stort medaljhopp inför OS.
 Jag har väl själv tidigare funderat på medalj i OS. Och hör man på Wolfgang så ska vi träna ännu mer nästa år hur jag nu ska hinna med det? skrattade Anna Carin.
Fast med ett VM-silver i prisskåpet lär kanske de upp till 25 träningstimmarna per vecka bli lättare att uthärda.

Mer läsning

Annons