Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustafsson tror på 3-5 spelare utanför NHL i OS-truppen

Till Jönköping och Karjala Cup har det kommit ett 20-tal förhoppningsfulla elitseriespelare.
Till Turin lär de vara betydligt färre.
–  Tre till fem spelare utanför NHL, det känns väl som realistiskt, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson om vilka som kan få chansen i OS.

Annons
Karjala Cup är nästa punkt på Tre Kronors program fram till vinter-OS i Turin nästa år. På torsdag match mot Tjeckien i Jönköping, därefter möten mot Ryssland och Finland i Helsingfors på lördag respektive söndag.
Och för spelarna baserade i Europa är det ett av få tillfällen att visa upp sig innan OS-truppen ska fastslås.
 Min förhoppning är att de ska visa upp samma energi och fart som i senaste turneringen (Ceska Pojistovna Cup). Att de ska visa framfötterna helt enkelt, menar Bengt-Åke Gustafsson.
Det är många som får chansen att visa framfötterna, hur många som kommer med till Turin är en helt annan fråga.

Banta från 65 till 23
Den 24 oktober anmälde Gustafsson 65 spelare till OS-truppen.
Nästan hälften (30 stycken) av dessa spelar för närvarande i NHL. Den truppen ska sedan krympas till 20 spelare och tre målvakter.
För tre år sedan, i vinter-OS i Salt Lake City, var de tre stycken som tog steget från elitserien. Inför Turin tror Gustafsson att det till och med kan bli fler än så som tar chansen från ligorna utanför NHL:
 Tre till fem spelare känns väl som realistiskt.
Vilka som har bäst chans att tränga sig in bland NHL-namn som Forsberg, Sundin eller Näslund, håller han Gustafsson tyst om.
Men där finns bland annat målvakterna Stefan Liv och Johan Holmqvist, Liv som ska vakta målet i torsdagens match, Holmqvist som stod över torsdagens träning på grund av skada men beräknas kunna spela till helgen.

Bygger på rollspelare
Där finns också två backar som inte ens spelar i elitserien utan i allsvenskan, men Kenny Jönsson (Rögle) och Marcus Ragnarsson (Almtuna) har NHL-rutin och Gustafssons fulla förtroende.
 Det kommer att bli jättesvårt att ta ut laget. Om jag fick plocka ut 30 man, då hade det funnits marginaler. Nu finns det inte marginaler. Den 22 december kan jag säkert ta ut rätt lag, men är det också rätt lag i februari, även om man tillåts göra vissa ändringar?
Vad fick du för några intryck av de NHL-svenskar som du såg under den resa i Nordamerika nyligen?
 Det var bara positivt, alla svenskarna jag såg fick spela mycket. Men jag lägger ingen stor vikt vid enskilda matcher utan åker i stället över för att se vilka roller de har.
Hur blir arbetet att minska truppen?
 Det är en del av jobbet och en del kommer att bli besvikna. Samtidigt är det stenhård konkurrens och jag bygger laget på olika roller. Det gör att det bara kommer att finnas plats för ett visst antal playmakers, eller för den delen målskyttar.

Mer läsning

Annons