Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häcken vann prestigederbyt

Häcken seglade upp till andra plats i allsvenskan genom att besegra IFK Göteborg med 3—1 på torsdagen.
De gulsvartrandiga gjorde mål på sina chanser, det gjorde inte de med blåvita ränder.

Annons
Efter en trevande inledning där lagen verkade känna på varandra tog de blåvitrandiga så smått ett litet övertag. Men det var Häcken som skapade den första målchansen när förre IFK:aren Jonas Henriksson i 11:e minuten styrde ett inspel från Eirik Dybendal i famnen på Bengt Andersson i målet.
Blåvitt vände snabbt på spelet och arbetade fram en hörna. Och den blev lyckad i blåvita ögon.
Niclas Alexandersson slog den på första stolpen, bollen förlängdes till Fredrik Risp som kunde raka in ledningsmålet. En variant som Häcken borde varit beredda på, det var inte första gången den gav utdelning för IFK.
 Vi vet om att de ofta slår på första och gick igenom det före matchen men någon missade där, säger Teddy Lucic.
Annars hade han och mittbackskollegan Jimmy Dixon full koll på IFK:s anfall. De såg som vanligt mycket lugna ut.
 Vi stressar inte upp oss i onödan direkt, säger Lucic med ett snett leende.
De gulsvartrandiga hade däremot svårt att skapa något farligt framåt. Några långskott som inte vållade Bengt Andersson några problem var allt. I stället var det blåvitt som fick en jättechans att utöka ledningen när Stefan Selakovic kom fri från nästan halva plan. Han försökte placera bollen till vänster om Christoffer Källqvist som hann ner och klarade.
Men tränaren Arne Erlandsen var inte nöjd, trots ledning och spelövertag.
 Vi gör en dålig match och är inte bra i första heller även om vi kan avgöra matchen när Selakovic borde gjort mål.
I halvtid beordrade Häckens tränare Stefan Lundin en tempoökning. Från att ha varit en ganska tam och stillastående match blev det därför lite bättre fart i andra, åtminstone från de gulsvartas sida.
Och de fick en drömstart av andra halvlek när först vänsterfotade Eirik Dybendal fick en kalasträff med högern från tjugotalet meter i 55:e minuten. Bollen gick in till vänster om Bengt Andersson och såg inte helt otagbar ut.
Fem minuter senare tog de gulsvarta ledningen när IFK:s försvar inte fick undan bollen efter lite kalabalik i straffområdet. Bollen tog i stolpen och studsade ut till Jonas Henriksson som stötte in 21 i öppet mål. Så klart roligt för spelaren som bytte färg på ränderna så sent som i våras.
 En otroligt skön seger för mig och kul för laget att vara bäst i stan, tycker han.
Nu hade getingarna luft under vingarna och dessutom det rätta flytet. För tio minuter efter ledningsmålet var det dags igen. Dulee Johnson sköt ett skott som tog på Karl Svensson och ställde Bengt Andersson helt. 31 och matchen kändes avgjord.
Den känslan förstärktes när Fredrik Risp blev utvisad i 79:e minuten efter att ha dragit ned Henriksson.
 Det är straff tycker jag, om det är utvisning eller inte vågar jag inte svara på, säger Henriksson.
Den svagt slagna straffen från Dioh Williams tog dock Bengt Andersson. Häcken höll resten av halvleken enkelt undan för ett allt mer frustrerat IFK vars anfall har förtvivlat svårt att göra mål.
 Stundtals spelar vi fantastiskt och den andra halvleken är nog den bästa vi gjort, sade en mycket glad Stefan Lundin efter matchen.

Mer läsning

Annons