Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva A-laget är Olofs pojkar

/
  • Årets ungdomsledare talar om lagarbete, men få fotbollsmänniskor har haft samma utdelning som Olof Holmgren när det gäller att fostra egna produkter till A-laget. I Söråker utgörs stommen i seniorlaget av Olofs adepter.

18 år i Söråker och mer än tio år i fotbollens tjänst. När Olof Holmgren begåvas med utmärkelsen Årets Ungdomsledare har han faktiskt hunnit lämna ungdomsfotbollen och lagledarskapet för en fortsättning på styrelsenivå i Söråkers FF. Där ungdomsverksamheten har hög prio, förstås. – En av de stora frågorna är om vi ska gå upp med P15-laget i juniorserien nästa år, säger han med ett litet skratt.

Annons
I Söråker med omnejd dominerar vinteridrotterna bandy och skidor, om man nu inte åker några kilometer närmare Timrå centrum till och gör regelbundna stopp vid ishallen.
Men det är under vinterhalvåret, det.
Sommartid regerar Kung Fotboll även i Hässjöbygden.
Och i A-laget figurerar ett tiotal killar i 1920-års åldern. Spelare som under större delen av sin pojk- och juniortid fostrats av bland andra Olof Holmgren.
Han har följt sina knattar hela vägen och har stor del i att det sedan ett par år tillbaka finns ett utvecklingsbart A-lag i Söråker, säger Ulf Olofsson, Medelpads Fotbollförbunds kansliveteran, som följt avvecklingen och utvecklingen i små och stora klubbar runt om i distriktet.
Kul att få uppskattning på det här viset, även om jag absolut måste få poängtera att föreningslivet bygger på lagarbete. Ju fler som hjälper till desto bättre. Det är ju inte lätt att få folk att ställa upp på ideell basis nuförtiden, säger 56-årige Holmgren, som ursprungligen är västerbottning från Bureå, men som också hunnit med en sväng i Kiruna.
I Bureå spelade jag fotboll själv och när vi bodde i Kiruna blev det också några matcher i Nedre Soppero, berättar Olof Holmgren.
Till Söråker kom flygledare Holmgren 1987 och några år senare ville dottern Erika börja spela fotboll.
Och på den vägen är det...
Efter att ha agerat engagerad förälder under flicklagsåldern blev det pojkfotboll när det var sonen Jesper blev alltmer hemtam i Söråkers IF:s olika ungdomslag och från P13 har Olof Holmgren fungerat som lagledare för Jesper, \"Manne\" Lundgren, Christian Mattsson, Jonas Lindqvist och allt vad grabbarna heter.
Det är väl inget stjärngäng, men dom jobbar hårt för att förbättra sig hela tiden och har roligt tillsammans. Och med över 20 stycken på måna träningar får man vara nöjd...
Jodå, och bakifrån kommer alltså närmast ett P15-lag.
Vi får söka dispenser ibland och spela med yngre spelare i lagen för att hålla igång de olika lagen, men i år finns lag på både pojk- och flicksidan från nio år och uppåt. Inte i varje årsklass, men väl spritt hela vägen, säger Olof Holmgren, som tycker att uppdelningen mellan fotbollen och bandyn i gamla Söråkers iF enbart varit av godo.
Det brukar gå att komma överens om tagen. Som gammal skidledare i Tynderö IK talar jag av egen erfarenhet och bandyfolket är verkligen duktiga och engagerade. Men sedan fotbollen bildade eget och blev Söråkers FF känns det faktiskt litet enklare, säger Olof Holmgren.

Mer läsning

Annons