Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han försvarar blågult på världens största ironman-tävling

/
  • Tomas Edström tävlar i klassen 50-54 år på Ironman World Championship. 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning väntar i hettan på Hawaii.

Tänk dig att simma 3800 meter, cykla 18 mil och sedan springa ett marathon efter det.
Tomas Edström från Sundsvall berättar om sina enorma förberedelser inför världens största ironman-tävling, som går under lördagen.
– Det finns inget utrymme för att flytta på ett enda träningspass, säger han.

Annons

En vanlig träningsvecka innan tävlingarna på hawaiianska Kona har han kört en mil simning, cyklat 30-35 mil och sprungit 6-7 mil.

– Ofta simmar jag innan jobbet i veckorna i en-en och en halv timme. På kvällarna blir det cykling och löpning efteråt och på helgerna är det alltid långpass.

Vad innebär det?

– Jag cyklar ofta långt på lördagen. Jag försöker vara ute fem timmar. Och så har jag en lång simning på lördag förmiddag och en lång löpning, två-tre mil, på lördag kväll. Det finns inte mycket tid för annat, konstaterar Tomas Edström.

För en vanlig låter det mycket. För en vanlig låter det extremt.

Men så är det också förberedelserna till Ironman World Championships, allmänt känd som världens största ironman-tävling. 2500 deltagare från världen över ska vara med och 20-talet av de som kvalat in är svenskar.

Det är ett nålsöga man ska passera för att kvala in.

– När det gäller träningen finns det inga genvägar. Det gäller att ha en bra plan, köra väldigt hårt och... en dag som den här, då det regnar... Det finns inte på kartan att ställa in. Jag har inget utrymme att flytta pass, jag måste köra på min plan.

Träningsblocken ser ut så att han kör hårt i tre veckor och återhämtar sig den fjärde.

2013 kvalade han in i augusti, nu har han haft längre och välbehövlig tid att återhämta sig, då han kvalade in i juli.

I fjol tog han ett sabbatsår, men i år ska han förhoppningsvis komma starkare än någonsin.

– För två år sedan gjorde jag 10:30. Målet är att vara ännu bättre nu. Men man vet aldrig vad som händer, hur kroppen reagerar och hur förhållandena blir. Den här perioden är det väldigt varmt på Hawaii, så det gäller att dricka och sköta nutritionen.

Ja, en stor del av prestationen är att fylla på med näring. Han räknar på att bränna ungefär 8000 kalorier.

Lägg därtill väderprognosen. Drygt 30 grader i skuggan väntas.

Hur känns det i kroppen under en sådan här tävling?

– Det är både en mental prövning och en fysisk. Jag försöker att dela upp den i olika bitar för att ha något att se fram emot, så man inte tänker "åhh, tio timmar". Man får ha små etappmål att sikta på. Det kommer alltid perioder under en sådan tävling då man känner att det är jobbigt, men så får man i sig energi och krafterna kommer tillbaka.

Tomas Edströms styrka är återhämtningen mellan de olika grenarna.

– Jag brukar säga att jag är lika dålig i alla grenar. Jag har definitivt ingen simmarbakgrund. Jag är starkare i det andra, säger han och fortsätter:

– Många får väldigt tunga ben efter 18 mil på cykeln. Det är en helt annan grej än att springa med fräscha ben. Men jag har haft ganska lätt att anpassa mig.

Är det något speciellt du har gjort för att vara så bra på det?

– Det är nog bara ren och skär tur.

Och kanske ett hysteriskt träningsschema.

Mer läsning

Annons