Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar Stockvik till staterna: "Förhoppningsvis kan vi bli en systerklubb"

På måndag går planet. Planet som ska ta Stockviks juniorer till USA, där träningsläger med en del av skideliten väntar. "Förhoppningsvis kan det här bli något årligt i fortsättningen, i år blir det som ett testläger", säger Kevin Cutts som är den som ordnat med lägret.

Annons

Ledaren Kevin Cutts är den som ordnat med lägret. Han själv är både född och uppvuxen i USA.

För Stockviks juniorer är det två spännade veckor de har framför sig. På måndag startar resan från Sundsvall och destinationen är Vermont, USA. Där väntar träningsläger med juniorer och seniorer, samt delar av USA:s skidelit.

Ledaren Kevin Cutts är den som ordnat att lägret blir av. Han själv är uppvuxen i Vermont och har bland annat växt upp tillsammans med Sophie Caldwell, som tävlade för USA i de olympiska vinsterspelen i Sotji 2014.

– Jag är född och uppvuxen i USA. Sophie Caldwells pappa är tränare på den nivå som kan liknas med riksgymnasium här i Sverige, så jag har tävlat och växt upp med henne under större delen av mitt liv, säger Kevin Cutts.

Idén kom i våras. Tanken var att göra något för klubben, som samtidigt skulle vara något åkarna själva kunde satsa mot.

– Jag pratade med en tränare i USA för att se om de var intresserade av att arrangera ett gemensamt läger, vilket de var jättetaggade på.

Mattias Vedin är en av de som ska med på lägret. Till hösten börjar han tredje året på Fjällgymnasiet, men först väntar resan till USA.

– Det känns bra och förväntansfullt. Jag har inte varit på träningsläger till just USA, men jag har varit på andra läger. Det som ska bli roligast är väl att träna i ett annat land och med andra ungdomar, säger han.

Mattias Vedin är en av åkarna som ska på träningsläger till USA.

Sammanlagt är de fjorton åkare som är med på resan, tillsammans med Kevin Cutts och en förälder. Åkarna är mellan 17 och 19 år gamla, där de äldsta är sistaårsjuniorer som går tredje och fjärde året på skidgymnasiet.

– Ungdomarna är sjukt taggade. När jag la fram förslaget tror jag inte att de brydde sig så mycket om vad vi faktiskt skulle göra där, utan då var stor del just att få åka och träna med duktiga åkare från USA. Jag tror att själva upplevelsen i sig väger tungt, säger Kevin Cutts.

De kommer tillbringa tio dagar på skidgymnasiet i Vermont och därefter bär det av till Cape Cod, där Cutts mamma och pappa har sommarstuga.

– Där kommer vi fokusera på lättare träning och så blir det lite sightseeing.

Förhoppningen med lägret är att få nya och annorlunda perspektiv. I framtiden hoppas han även att det ska skapas en systerklubb.

– Norge och Sverige är två stora skidnationer. Nu har även USAs damer blivit väldigt duktiga, så det är roligt att träffa dem och se hur det funkar i USA. Det är bra att träffa andra åkare och långsiktigt sett har jag och tränare i USA pratat om att bli en systerklubb och ha ett sammarbete däremellan.

Om Stockvik tillsammans med klubben i USA skulle fungera som en systerklubb skulle det innebära att amerikanska åkare ges möjlighet att komma till Sverige för både träning och tävlingar.

Förberedelserna för lägret har inneburit mycket träning. Varje måndag- och onsdagkväll har Stockvik haft gemensam träning med juniorerna, men de har även tränat på egen hand.

– De har tränat bra under sommaren. Just den här veckan har vi försökt köra lite lugnare, för när vi väl är på plats i USA kommer det bli ganska många timmar.

Åkarna står själva för lägerkostnaden, men om lägret kan bli en årlig tradition hoppas Kevin Cutts att finansieringen ska gå lättare.

– Om allt det här funkar och lägret kan bli återkommande kan vi förhoppningsvis dra in sponsorpengar och även öppna upp för fler juniorer.

Kevin Cutts är ledare för junior- och senioråkarna i Stockviks SF.

Mer läsning

Annons