Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsresande i friidrott

/

Från instruktör och verksamhetsansvarig vid avsomnade lokala friidrottsgymnasiet i Sundsvall till personlig tränare, konsult, författare, utbildare, vidionär och... – Man kan väl kalla mig handelsresande i friidrott, säger Per Jutterström med ett skratt.

Annons
På Mittlinjen sitter han och planerar för sista steget i en ungdomstränarutbildning, som Jutterström ska hålla i Östersund.
I Ånge blir det ett naturligt stopp på halva vägen, för att köra ett styrketräningspass med två av friidrottseleverna på Bobergsgymnasiet, Veronica Lundgren och Erika Sundin.
För det mesta kommer dom ner till Sundsvall, men det är viktigt att jag också åker åt andra hållet. Så man får gå igenom och testa av olika saker på plats i deras lokala hemmiljö.
19-åriga Veronica Lundgren tillhör de allra främsta juniorerna i Sverige på kastsidan.
Grenar som skiljer sig ganska markant mot sprintlöpning, som Jutterströms just nu mest kände adept sysslar med.
Just det. Det är förstås Stefan Tärnhuvud vi tänker på. Landslagslöparen som Jutterström tog sig an på allvar under tiden på Sundsvalls Friidrottsgymnasium och som sedan något år tillbaka har två tränare, då Håkan Andersson kompletterar Jutterström.
Stefan är speciell och det är spännande att följa hans utveckling. Den största utmaningen totalt sett för alla oss som gillar och jobbar med friidrott är att utveckla och forma framtidens ledare.
De gamla eldsjälarna är på väg bort. Däremot visar undersökningar att en tredjedel av alla ungdomar i de övre tonåren vill vara ledare i någon form, och för friidrotten gäller det då att hitta en utbildning som skräddarsys för en kort och intensiv tid som ledare och tränare.
Det är nämligen så det ser ut i dag och i morgon.
Föräldrar och ungdomar vill hjälpa till och vara ledare i några år. Inte under ett helt liv.
Böcker och annat kursmaterial är på väg.
Författare: Per Jutterström, 38.

Mer läsning

Annons