Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappombudsmannen: Idrottsgalan diskriminerar

Handikappade får inte nomineras till årets idrottare vid Idrottsgalan.
Möjlig diskriminering, enligt ett färskt beslut från handikappombudsmannen (HO).

Annons
 Visst, det är lite konstigt och synd att vi bara kan tävla i en enda kategori vid idrottsgalan, säger Jonas Jacobsson, fyrfaldig guldmedaljör i skytte vid Paralympics i Aten, när TT ber honom kommentera HO:s beslut.
Handikappidrottsförbundet kritiserade förra året Idrottsgalan just för att Jacobsson inte nominerats till årets idrottsman.

Försvaras av RF
Och efter en anmälan har HO nu beslutat att "det kan medföra diskriminering på grund av funktionshinder" om en handikappad idrottare inte kan nomineras till priset.
Trots det försvarar Riksidrottsförbundet (RF) att handikappade personer inte får nomineras till något annat än årets idrottare med funktionshinder.
 Vi tycker inte att det är diskriminerande. Vi har gjort det här för att verkligen lyfta fram funktionshindrades idrott och se till att de får den uppmärksamhet de förtjänar på idrottsgalan, säger Karin Mattson, Riksidrottsförbundets ordförande.

Ändra reglerna
Det är Svenska Idrottsakademin som nominerar personer till de olika priskategorierna vid den årliga idrottsgalan. I akademin ingår representanter för Riksidrottsförbundet.
De sade 2004 att det inte går att ändra på nomineringsreglerna till 2005. Men de lovade då att de inför 2006 ska inleda en diskussion om att Idrottsgalan även ska omfatta handikappidrotter.
 Vår hållning är att vi inte har några som helst avsikter att diskriminera. Vi tar det här på allvar, men har inte hunnit behandla HO:s beslut ännu, säger Karin Mattsson.

Mer läsning

Annons