Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Ljungbergs fötter fixade fyra mål

/

En känslig högerfot och två små 36:or.
Tre sådana vapen räckte för att Sverige skulle gå upp i topp i VM-kvalgrupp 2.
Ett blekt Vitryssland hade inget att sätta emot när svenskorna vann med 6-0 (3-0) i Skellefteå.

Annons
Målfestens huvudperson var förstås Hanna Ljungberg.
Hon sprang, hon dribblade och hon var hopplös att få grepp på för Vitrysslands orutinerade försvar.
Och så fixade Hanna fyra mål med sina små pigga fötter.
 Jag vet faktiskt inte om jag gjort så många mål i någon landskamp förut. Det får någon som är bra på statistik kolla upp, sade Hanna Ljungberg.
Har man så bra uppbackning som hon hade den här matchen är det kul att vara toppforward. Samarbetet med mittfältet fungerade felfritt och från Malin Andersson kom den ena precisa långbollen efter den andra för Sveriges anfallare att hugga på.
 Ja, jag måste säga att jag får grymma framspelningar, tyckte fyramålsskytten.

Första målet efter en kvart
Hon började sin målfest efter en kvart. Då var det en skarvning från Lotta Schelin friställde Hanna Ljungberg med Vitrysslands målvakt. Resten var enkelt.
 Lotta och jag har inte spelat tillsammans så mycket, men jag tycker att samarbetet stämmer bättre och bättre.
2-0 kom tio minuter senare när en precis frispark från Malin Anderssons känsliga högerfot via Victoria Svensson hamnade framför Hanna Ljungberg.
Hennes tredje och fjärde fullträff kom båda två på tilläggstid. 5-0 efter att den pigga debutanten och inhopparen Johanna Almgren haft en duell med målvakten utanför straffområdet och sedan passat bakåt till Ljungberg, 6-0 på inlägg från Therese Lundin.
Sverige inledde matchen precis enligt den plan som förbundskaptenen Thomas Dennerby tagit fram. Varierande långa och korta bollar, högt bolltempo och många löpningar ställde till det gång för Vitrysslands darriga försvar.
Efter paus och med 3-0 i ryggen blev det sämre.
 Vi blev kanske lite bekväma och så tycker jag att domaren blåser sönder matchen lite. Men sista kvarten höjer vi oss, tyckte Hanna Ljungberg.

Portugal nästa i kvalet
Nu ser hon fram emot fortsättningen av VM-kvalet som närmast innebär en bortamatch mot Portugal. Sverige har gått upp i ledningen på kvalgruppen precis som alla tippat på förhand.
 Jag tycker att det här var jätteskönt, dels att vi fick göra många mål, dels att vi får känna att vi får spelet att funka. Även om Vitryssland inte är någon stor värdemätare så är det skönt att känna att vi har spelet i oss, sade fyramålsskytten.
Som fick mycket och välförtjänt beröm av Thomas Dennerby för sin insats.
 Hon har visst en klubbkompis som är ganska bra också, men visst är hon en av världens bästa forwards, tyckte Dennerby och syftade förstås på brasilianskan Marta när han tvekade om Hanna Ljungbergs status som världsetta.
När Dennerby bestämde sig för Malin Andersson som högerback gjorde han ett vinnardrag. Med sina precisa långpassningar skapade Malmöspelaren den ena farligheten efter den andra.
Bra och svårfångad var också Lotta Schelin på vänsterkanten liksom i vanlig ordning Malin Moström på mitten.
Men den här dagen var ändå Hanna Ljungbergs.

Mer läsning

Annons