Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är IFK Timrås VM-spelare som dubblerar på idrottsplanen: "Är en livsstil"

Trion spelar bandy på vintern och fotboll på sommaren. Dessutom inte på någon låg nivå, och de har sina fördelar att kombinera de båda sporterna. – Det är kul med variation, och inte bara köra samma sport året runt. Man ledsnar inte på något, säger Vilma Josefsson.

Annons

Erika Persson, Malin Persson och Vilma Josefsson.

Deras bandykarriär började i ung ålder då de började på skridskoskolan. Men som barn brukar man vilja testa på det mesta så det var inte bara bandy som gällde för Timrå tjejerna Erika Persson, Malin Persson och Vilma Josefsson. Fotbollen kom även in i bilden tidigt. Sen dess har de fortsatt, och de har lyckas.

Malin Persson har tagit guld i bandy-VM. Lillasystern Erika Persson och lagkompisen Vilma Josefsson har båda representerat det svenska F17-landslaget i VM. Idag spelar alla tre för Söråker bandy men de tillhör också samma fotbollslag– IFK Timrå.

–Eftersom att det är olika säsonger håller man suget uppe och man blir inte less på något, säger Malin Persson.

Men fotboll spelas året runt, och säsongen drar igång rätt så tidigt. Den har fått lida lite, men det har inte varit några större problem för dem.

– Det går bra, men det man missar är försäsongen och många bolltimmar. Fördelen är att vi håller konditionen uppe året om. Men det blir ändå en viss skillnad från att åka skridskor och springa efter en boll, säger Erika Persson.

– I bandyn får ben musklerna jobba mycket, när man övergår till fotbollen kan andningen vara det jobbigaste, säger Vilma Josefsson.

Deras fotbolltränare Kent Gustafsson ser det inte som någon större nackdel.

– Jag tror bandyn har tillfört både styrka och balans. De är starka i kroppen och duktiga fysiskt. Men genom att de kommer in sent in i försäsongen tappar de lite av bollspelet, säger han.

Sporterna är ganska lika i sig säger dem och att hålla igång året runt är något de ser som en fördel.

– Man blir all-round tränad och eftersom man spelar så mycket matcher både på sommaren och vintern blir det en vana.

Genom att spela för samma lag i två olika sporter har de också lärt känna varandra både på plan och utanför.

– Vi vet var vi har varandra, och vi törs säga till varandra på plan, säger Malin Persson.

Trots att deras hjärta klappar för både fotbollen och bandyn, tar bandyn det längsta strået.

– Bandy är en mindre sport, att åka skidskor en solig dag slår det mesta. Jag skulle inte kunna tänka mig att sluta att idrotta helt, det är en livsstil säger Vilma Josefsson.

Vilma Josefsson och Erika Persson stannar i Söråker bandy den kommande säsongen, men Malin Persson har andra planer. I sommar rör hon sig neråt till Västerås och till hennes nya klubb.

– Jag bestämde mig förra veckan men jag har funderat på det sen april. För att utvecklas mer tror jag att det behövs, i Söråker har jag varit hela mitt liv, säger Malin Persson.

Att Västerås bandy gör en satsning på damlaget inför kommande säsong var ett av skälen till att Persson väljer att lämna sin moderklubb Söråker för nya utmaningar i Västerås.

– De har gjort en bra satsning på nyförvärv, det kommer att bli intressant och se vad som kan hända i den uppbyggnaden. Målet är att kunna ta ett SM-guld denna säsong, och det tror jag vi kan göra om vi får ihop spelet bra bland alla duktiga spelare, säger hon.

Men kommer du inte att sakna Söråker?

– Det känns såklart tråkigt att lämna, jag trivs så bra och har blivit bra omhändertagen. Det är alltid mycket folk på matcherna, säger hon.

Fotbollen är något som Vilma Josefsson och Erika Persson kommer att fortsätta med så länge de tycker det är kul. Men för Malin Persson är det ett frågetecken.

– Bandyn är prio ett, jag kommer att köra vårsäsongen sen får vi ser hur det blir i höst. Det känns som att det kommer bli svårt att få det att fungera, säger Malin Persson.

Mer läsning

Annons