Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är SM-veckans mest udda sporter

/
  • På mattan Thomas och Gunnar Nyberg står på kommer den digitala mätplattan placeras. Sedan gäller det att styra rätt. Helst vill hopparna ha lite motvind.
  • Thomas och Gunnar Nyberg säger att de känner alla som ska delta i tävlingen under SM-veckan.
  • Den fallskärm Thomas Nyberg använder när han gör precisionshopp är tre gånger större än den han vanligtvis använder.
  • Den svarta punkten i den gula cirkeln är två centimeter i diameter. Den ska fallskärmshopparna försöka träffa – efter ett hopp från tusen meter. Hur långt bort de kommer visas i centimeter på den digitala mätaren.

Nu startar SM-veckan.
Thomas och Gunnar Nyberg tävlar för Sundsvall – i fallskärmshoppning, precision.
– Det är lite av en gubbgren, säger Thomas Nyberg.

Annons

SM-veckan i Sundsvall är inte bara tennis, friidrott och orientering. Några mindre kända, inte fullt lika folkliga, sporter tar också plats.

En av dem är precision – i fallskärmshoppning.

Gunnar Nyberg, sonen Thomas Nyberg och svärsonen Nedal Abu-Zarour tävlar för Sundsvalls fallskärmsklubb.

– Det har blivit en familjegrej, säger Thomas Nyberg.

– Men vi hoppar inte bara precision. Det finns många grenar inom fallskärmshoppning, säger Gunnar Nyberg.

I SM i Sundsvall ingår dock bara precisionsgrenen.

Tävlingen går ut på att försöka landa på en exakt plats efter ett fallskärmshopp. Den tävlande bedömer var uthoppet ska göras, och löser ut fallskärmen rätt omgående. Sedan gäller det att träffa, eller komma så nära som möjligt, en elektronisk mätplattas centrum – som är två centimeter i diameter. Hela mätplattan är 16 centimeter.

– Det gäller att landa på pricken efter ett hopp på tusen meter, säger Thomas Nyberg.

Men det gäller också att väderförhållandena är rätt. Blåser det mer än sju meter i sekunden avbryts tävlingarna. Deltagarna får tio hopp var. De tävlar både i lag och individuellt.

Till skillnad från många rent fysiska sporter kan det vara en fördel för fallskärmshopparna att vara lite äldre – och ha erfarenhet. Gunnar och Thomas Nyberg tror att medelåldern i SM ligger på över 50 år.

– Rutin gör sig gällande, säger Gunnar Nyberg, som har tävlat i precision sedan 1978.

– Det är lite av en gubbgren. Det går tävla även om man är stel i kroppen, säger Thomas Nyberg, som egentligen har mer erfarenhet inom andra fallskärmsgrenar.

Gunnar och Thomas Nyberg är eldsjälar inom Sundsvalls fallskärmsklubb. Gunnar började hoppa 1977 och Thomas 1990.

– Det roligaste är allt runt omkring, säger Gunnar Nyberg.

Sonen håller med.

– Jag tycker att det är kul med formationshopp, men annars är det allt runt omkring. Hopparna är allt från studenter till diplomater och det är många man aldrig skulle träffa annars. Men här är alla lika.

Thomas och Gunnar och Nedal Abu-Zarour har försökt hoppa så ofta de kan för att förbereda sig för tävlingen. Men våren har varit blåsig – och då är det svårt att träna precision.

Förberedelserna för själva värdskapet är relativt enkla. Det enda som behövs för tävlingen är en landningsmatta, en elektronisk mätplatta och ett domarbord. Och så flygplanet då.

– Och bra väder, säger Gunnar Nyberg.

SM-veckan startar under måndagen. Fallskärmstävlingarna äger rum 4-5 juli på Bänkås hoppfält, Alnö. Totalt tävlar 18 deltagare i sex lag.

Mer läsning

Annons