Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är VM:s största utländska stjärnor

Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm — tre tunga internationella stjärnor.
Vilka är de andra?
A Lennart Julin tog jobbet som guide på en vandring i VM-galaxen.

Annons
Det finns inte ett namn eller en tid som TV 4-sportens bisittare inte har järnkoll på. Uppdraget till friidrottsoraklet: ta ut de tio största icke-svenska internationella friidrottarna som tävlar i VM i Helsingfors.
Då fick till och med Julin problem.
Men det här blev hans lista dock utan rangordning.
Jelena Isinbajeva, Ryssland, 23 år.
Gren: Stavhopp.
Personbästa: 5.00 meter (världsrekord)
Julins omdöme: Just nu friidrottsvärldens största dominant. Den enda som man nästan är säker på att hon sätter världsrekord varje gång hon tävlar. Det är inte ofta man har aktiva i den situationen. Hon är den alla arrangörer vill ha i sin tävling.
Kenenisa Bekele, Etiopien, 23 år.
Gren: 10 000 m.
Personbästa: 26.20,31 min (världsrekord).
Julins omdöme: Totalt överlägsen alla andra på långdistans. Har sagt själv att han vill koncentrera sig på 10 000 m. Världens genom tiderna snabbaste långdistanslöpare.
Justin Gatlin, USA, 23 år.
Gren: 100 m (tävlar även på 200 m plus stafetter)
Personbästa: 9,85.
Julins omdöme: Olympisk mästare och har i princip vunnit allt i är. Svårt att se vem som ska hota honom när Asafa Powell inte är med.
Said Saeed Shaheen, Qatar, 23 år.
Gren: 3 000 m hinder.
Personbästa: 7.53,63 (världsrekord).
Julins omdöme: Fick inte springa OS efter nationsbytet och är förmodligen väldigt motiverad. Här blir det "krig" mot kenyanerna som kommer att försöka manövrera ut exilkenyanerna.
Tatjana Lebedeva, Ryssland, 29 år.
Gren: Tresteg.
Personbästa: 15.34.
Julins omdöme: Står just nu i särklass, förmodligen enda som har chans på Golden League-jackpoten i långa loppet. Lustigt nog världsmästare i längdhopp.
Virgilijus Alekna, Litauen, 33 år.
Gren: Diskus.
Personbästa: 73.88.
Julins omdöme: Världens genom tiderna bäste diskuskastare. Otroligt säker, kastar 70 meter dagligen och stundligen. Den kastare som är outstanding, gör aldrig en dålig tävling.
Paula Radcliffe, Storbritannien, 32 år.
Gren: Maraton (även anmäld på 10 000).
Personbästa: 2.15,25 (världsrekord).
Julins omdöme: Kanske en överraskning på listan. Men hon är världens genom tiderna överlägset bästa maratonlöpare, som jagar en guldmedalj. Har tänkt att dubblera. Frågan är om hon gapar efter för mycket. Men här slipper hon problem med värmen som i Aten.
Allen Johnson, USA, 34 år.
Gren: 110 m häck.
Personbästa: 12,92.
Julins omdöme: Har chansen att ta ännu en guldmedalj. Brukar vara en extrem mästerskapsspecialist. Har förlorat lopp i år, men man får inte räkna bort honom.Tirunesh Dibaba, Etiopien, 19 år.
Grenar: 5 000 och 10 000.
Personbästa: 14.30,88 och 30.15,67.
Julins omdöme: Hon är den "kvinnliga Bekele". En jättesensation när hon vann 5 000 i Paris för två år sedan. Samma lätthet i steget som Bekele. Goda möjligheter att vinna dubbla guld.
Jeremy Wariner, USA, 21 år.
Gren: 400 m
Personbästa: 44.00.
Julins omdöme: Tillhör den nya generation som blåst nytt liv på 400 meter efter Michael Johnson. Förlamningen har släppt efter Johnsons dominans. Ung, men ändå rutinerad och kan bli en dominant.
Någon du velat ha med på listan?
 Tero Pitkämäki. Han kommer att bli ett av de stora namnen eftersom han är superhemmahoppet i nationalsporten spjut. Det skulle vara härligt om det blev ett sånt VM som när Tiina Lillak vann 1983 i sista kastet.

Mer läsning

Annons