Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här drillas morgondagens stjärnor

/
  • Det är en hel del bekanta ansikten bland de nya ettorna på RIG. Anna Gustavsson, SDFF, kör fotbollstennis i lag med Christoffer Nerkman som hunnit gå ett år.
  • För att ta sig in på Riksidrottsgymnasiet måste man tillhöra de bästa i sitt distrikt. Gärna med meriter från ungdomslandslaget. Talangen Mehmed Hafizovic från Ljusdals IF uppfyller kriterierna.
  • Alla nya ettor fick en fadder från årskurs två på den första träningen. Sammanhållningen ska bli bättre på fotbollsgymnasiet.
  • Det var uppsluppet på Norrportens nya konstgräs när de nya eleverna på fotbollsgymnasiet hade sin första träning.
  • Både Granit Buzuku som gör sin första vecka på fotbollsgymnasiet och Emma Svärd satsar hårt på fotbollen.
  • Emma Svärd är inne på sitt andra år på fotbollsgymnasiet och gör bra ifrån sig både där och som en av SDFF:s spelare.
  • Lina Ringshamre satsar hårt på fotbollen och har gjort landskamper för ungdomslandslaget, men studierna kommer först.
  • Bollsäkre Granit Buzuku är en av talangerna som tagit sig in på RIG.
  • I onsdags hälsade Mikael Bengtsson, Fredrik Carström och Ann Larsson de nya eleverna på fotbollsgymnasiet välkomna till den första träningen på Norrportens nya konstgräs. – Det är en tuff utbildning, men brinner man för fotboll så klarar man det här, säger Carström.

Tolv lyckliga fotbollstalanger ställde förväntansfullt upp sig på Norrporten arena i onsdags. De har tre år fullt av fotboll och plugg på Riksidrottsgymnasiet framför sig.

Annons

– Jag hoppas att jag ska utvecklas som fotbollsspelare under de här åren, men det ska också bli kul att stå på egna ben och sköta sig själv, säger målvakten Lina Ringshamre, som flyttat upp från Hudiksvall.

Flera av eleverna på Riksidrottsgymnasiet Fotboll kommer utifrån och har flyttat hemifrån för utbildningens skull. Enligt verksamhetsansvarige Ann Larsson gör skolan en hel del för att eleverna inte ska känna sig alltför ensamma. Eleverna bor ihop två och två och i år har de tolv förstaårseleverna tilldelats varsin fadder som går året över.

Dessutom ska alla elever i väg på en lekdag till Boda Borg för att bryta isen.

– Att eleverna får faddrar är nytt för i år. Vi upptäckte förra året att eleverna inte kände varandra så väl. Känner man sig ensam blir man lätt spänd på både träning och i skolan och då kan man inte utvecklas, säger Ann Larsson.

De nya eleverna verkar uppskatta sina faddrar.

– Jag vet inte om det är jätteviktigt, men kanske inte så dumt. Hade jag inte fått någon fadder hade jag mest hängt med någon jag redan kände. Nu lär jag känna någon ny.

Hon tror inte det är någon större risk för att känna sig ensam.

– Än så länge har jag inte haft tid att känna mig ensam och jag tror inte att jag kommer att göra det heller. Vi bor nära varandra och går in till varandra titt som tätt, säger Lina Ringshamre.

Granit Buzuku tycker också att det kan vara bra med en fadder.

– Jag känner redan en del av de som är äldre, men det är bra med faddrar, det finns alltid mer att lära sig, säger han.

Granit Buzuku har valt att gå Handelsprogrammet och det är inte bara krav på fotbollsplanen.

– Våra elever ska ha godkänt i alla ämnen, det är vår klara målsättning. Dessutom ska de ligga på betygsnittet på sitt program, säger Ann Larsson, verksamhetsansvarig RIG Fotboll.

Den som halkar efter erbjuds stöd och hjälp, men det är inte så många som behöver den extra resursen.

– Det brukar inte vara några större problem. De som tar seriöst på fotbollen är också ofta seriösa i skolan, det är min upplevelse, säger tränare Fredrik Carström.

Lina Ringshamre är säker på att det kommer att gå bra att kombinera studierna med fotbollen, även om det stundtals blir mycket träning.

Hon vet i alla fall vad hon vill.

– Utbildningen kommer absolut i första hand, men jag satsar på fotbollen också. Där det finns bra utbildning och möjlighet att spela fotboll där hittar man mig i framtiden, säger Lina Ringshamre.

 

Riksidrottsgymnasiet (RIG) Fotboll Sundsvall

n Ett av tre gymnasier i Sverige som i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet erbjuder gymnasieutbildning i kombination med fotbollsträning på hög nivå.

n Eleverna kan läsa program inom Sundsvalls Gymnasium och tränar dessutom fotboll 2 till 3 dagar i veckan under skoltid.

n Dessutom har eleverna möjlighet att träna med SDFF och GIF Tipselit.

 

Mer läsning

Annons