Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skjuts det skarpt

/
  • Paulina Tomasdotter är en veteran i sammanhanget och har flera JVM-medaljer på meritlistan.
  • Funktionärerna fick möjlighet att testa på skyttet under söndagens kick-off. Närmast syns Karin Martin sikta in sig.
  • Det går åt en hel del ammunition på skjutvallen.
  • Skjutledaren Max-Johan Sjöberg visar hur det ska gå till.

Den hör inte till de mest etablerade grenarna under SM-veckan, men utan tvekan de mest laddade.
Njurunda OK har fått förtroendet att arrangera tävlingen i orienteringsskytte.
– Vi ska SM-fiera det, säger tävlingsledaren Paulina Tomasdotter.

Annons

Det ena skottet efter det andra avlossas på skjutvallen på Timrå Skidstadion, trots att snön sedan länge lämnat oss för den här gången.

Det rör sig i stället om skidskyttets kusin – orienteringsskytte.

Njurunda OK står som värd för de svenska mästerskapen i grenen under SM-veckan i Sundsvall. På söndagen hade klubben samlat ihop större delen av de funktionärer som ska finnas på plats under tävlingarna på Skönviksberget för en kick-off.

– Vi fick frågan från förbundet att arrangera SM. Det är något vi aldrig har gjort förut, så det var ju med viss panik man tog sig an det. Men än så länge har det gått bra, och vi har tittat en del på hur andra har gjort. Vi ska SM-fiera det och göra ett snyggt arrangemang, säger Paulina Tomasdotter.

Än så länge har klubben fått ihop ett 30-tal funktionärer, men man hoppas på tio till för att allt ska gå så smidigt som möjligt under tävlingarna. Inte minst under själva skjutmomentet, där funktionärerna ska hålla koll på antalet träffar på tavlan.

– Risken finns att det kommer in 27 löpare samtidigt på skjutvallen, och det måste vara en funktionär per tävlande, berättade Paulina under en genomgång med funktionärerna.

Själv började hon med orienteringsskytte för några år sedan och fastnade direkt för sporten. Det dröjde inte länge förrän hon deltog i både junior-EM och -VM och plockade hem svenska medaljer.

– Jag är rätt bra på att orientera och hade en fallenhet för skyttet. Antingen har man det eller inte, det märks med en gång. I orienteringsskytte är det lite "Kan du skjuta? Då tar vi dig". Det finns ett häftigt spänningsmoment i den här sporten, säger hon.

I kraft av rollen som tävlingsledare kan hon själv inte vara med och delta, och inte heller någon annan av Njurundas löpare. I övrigt ser det skralt ut med lokala tävlande, men 16-årige Gustav Fraenell från Sundsvall blir ett hemmahopp i juniorklassen.

Mer läsning

Annons