Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot huliganer från den 1 juli

Fotbollshuliganer kan stängas ute från arenorna från den 1 juli i år.
Böter eller fängelse i högst sex månader väntar dem som bryter mot ett tillträdesförbud.
—  Mycket bra. En oerhört viktig signal att vi får det här lagstödet, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Annons
Fotbollsklubbar har haft rätt att stänga av supportrar som gjort sig skyldiga till bråk i samband med matcher. Men avstängda som ändå tagit sig in på arenorna har inte kunnat avhysas med lagligt stöd.
 Det är av stor betydelse att samhället tar det här steget. Det är första gången som samhället ställer upp och formar en lag särskilt riktad till ett sådant här problem, säger Sune Hellströmer.
Den nya lagen antogs av riksdagen på onsdagen. Den gör det möjligt att stänga ute kända våldsverkare från fotbollsmatcher och andra idrottsarrangemang. Ett tillträdesförbud ska beslutas av åklagare på ansökan av idrottsorganisationerna. Det ska gälla i högst ett år, men kan förlängas genom ett nytt åklagarbeslut.

Åldersgräns
För att omfattas av ett tillträdesförbud måste det finnas risk för att personen begår brott som stör ordningen eller säkerheten under arrangemanget. Vid bedömningen ska åklagaren ta hänsyn till om den utpekade begått sådana brott tidigare i samband med idrottsarrangemang.
Personer under 15 år kan inte få tillträdesförbud och brott som någon begått före 15 års ålder får inte tas med i bedömningen.
 Vi har säkert behov av ytterligare lagstöd, men den här lagen är ett led i en förstärkt arbete, säger Hellströmer.
Samtliga partier stod bakom regeringens förslag. De fyra borgerliga partierna ville emellertid gå längre. De föreslog att även sponsorer och företag skulle kunna begära att åklagare utfärdar ett tillträdesförbud för idrottsarrangemang.
Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet ville också att brott som begåtts före 15 års ålder skulle tas med i åklagarens bedömning. Centern ville att tillträdesförbudet även ska kunna utfärdas för de som inte fyllt 15 år.
 Vi måste hålla fast vid någon sorts straffmyndighetsålder, sade Britta Lejon (s), vice ordförande i justitieutskottet i riksdagsdebatten.

Arbetsgrupp tillsatt
Fotbollsförbundet har i år tillsatt en arbetsgrupp för att ta itu med huliganfrågor. Där finns bland annat förbundet representerat genom Hellströmer och framför allt storstadsklubbarna, som har störst problem med supporterbråk.
 Vi kan behöva utökad lagstiftning, exempelvis när det gäller pyroteknik på läktarna eller när folk springer in på planen, men vi vill ha till en del andra åtgärder, bland annat snabbare hantering av myndigheterna, en sorts snabbprocess, så att exemplen på åtgärder och bestraffningar blir tydliga.
Hellströmer poängterar att fotbollens ansvar bara gäller inne på arenorna. I övrigt är det samhällets lagar som gäller.
 Men vi kan inte bara säga att det är samhällets sak. Vi måste medverka till att få bort våldshändelser även utanför arenorna, eftersom våldet sker i fotbollens namn.

Mer läsning

Annons