Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot kampsporter

Regeringen är på väg att förbjuda tävlingar i kampsporter med slag och sparkar mot huvudet.
Förbudet mot proffsboxning blir därmed kvar.

Annons
 Vi har ett proffsboxningsförbud sedan 30 år tillbaka och det ska vi ha kvar. Inom kort kommer vi med ett lagförslag som förbjuder också andra former av kampsporter där man tillåter slag eller till och med sparkar mot huvudet som exempelvis K1, säger vice statsminister, tillika idrottsminister Bosse Ringholm.
 Det är snarare fråga om ett utvidgat förbud. Det finns ingen lagstiftning för K1-galor så i dag är de tillåtna.

Nya kampsporter
När förbudet mot proffsboxning infördes för drygt 30 år sedan fanns inte de kampsporter som växt fram de senaste åren. Därför är det enligt Ringholm nödvändigt med en ny lagstiftning.
Skälet till det utvidgade förbudet är enligt Ringholm att slag och sparkar mot huvudet innebär så stora medicinska risker att de inte kan tillåtas:
 Man kan inte i lagen beskriva exakt vilka sporter det handlar om utan det får en statlig myndighet bedöma. Men det är alldeles klart att proffsboxning inte kommer att tillåtas.
 De flesta kampsporter tillåter inte slag och sparkar mot huvudet och är helt fredliga, konstaterar Ringholm.
Närmast ska justitiedepartementet presentera ett förslag till lagstiftning som sedan ska ut på remiss. En proposition till riksdagen kan sedan komma någon gång i vinter och nya regler tidigast från halvårsskiftet nästa år.

Många turer
Enstaka K1-galor har arrangerats i Sverige de senaste åren, till exempel i Globen i Stockholm.
Proffsboxningens vara eller inte vara i Sverige har varit på tapeten sedan dåvarande idrottsministern Ulrica Messing för fyra år sedan tillsatte en utredning i frågan. Den resulterade i ett förslag om att proffsboxning bör tillåtas om vissa säkerhetskrav är uppfyllda och arrangemangen fått tillstånd av en särskild myndighet.
Efter Messing kom Mona Sahlin som idrottsminister och gav då boxningsanhängarna ett visst hopp om att proffsboxningsförbudet var på väg bort. Men Ringholm har hela tiden varit motståndare till proffsboxning och håller fast vid den linjen.

Mer läsning

Annons