Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse är överallt

I ena handen en mobiltelefon.
I andra ett tidtagarur.
Och så ständigt någon som vill kommentera, berömma, få tips eller snacka skit.
För Hasse Bergqvist är sim-SM på hemmaplan rena kaoset.

Annons
Han är tränare.
Han är organisatör.
Han tar hand om sina egna simmare.
Och klockar alla andra av bara farten.
Samtidigt håller han i hemmaklubbens hejaklack och försöker också klara av intervjuer i både teve och tidningar.
Hasse Bergqvist är överallt.
Hela tiden.
Själv kan han bara le åt kaoset.
Att hålla på så här är väl inget jag kan rekommendera. Men jag brinner ju så mycket för det här att jag inte kan låta bli att hjälpa till överallt, säger han och skrattar.
Som heltidsanställd av Sundsvalls Simsällskap har han haft ett stort ansvar för SM-tävlingarna och har jobbat många månader för att få till det bästa mästerskapet någonsin hittills.
När solen strålar över Sporthallsbadet och till och med försökspassen lockar storpublik kan han inte låta bli att tycka att Sundsvall har lyckats.
Ja, jag har nog aldrig varit på ett SM med en sån här inramning. Vi har också fått väldigt mycket beröm.
Hasse försöker fokusera sig så gott det går på att coacha sina simmare.
Men när man ser honom kan man konstatera att det går sådär.
Jag springer hela tiden och tittar efter tejpbitar som sitter fel, på vimplar och flaggor som ska hängas upp. Tyvärr blir det väl på bekostnad av att jag inte har lika mycket tid som jag skulle vilja till simmarna.
Säger han samtidigt som telefonen ringer.
Det gör den hela tiden.
Ja, det är Hasse. Hej. Ring mig om en kvart.
För Hasse Bergqvist är mobiltelefonen ett måste. Den är alltid med.
I fickan eller i ena handen. I den andra håller han tidtagaruret. Det är ännu viktigare.
Jag tar tid på allt. Det är en ren yrkesskada. Jag knäpper tider på mina egna simmare och på alla andra också. Man är ju sjuk i huvudet som gör det, men jag kan inte låta bli. Du skulle fråga min fru om när hon födde barn. Jag klockade alla mellantider på värkarna.
När sim-SM gick i Sundsvall senast, 2001, hade hemmaklubben flera världsstjärnor i sitt lag och tog hem medalj på medalj. Nu är det betydligt mer tunnsått med framgångar.
Klart man alltid vill ha med folk uppe i toppen. Men samtidigt har vi ett så ungt lag att vi vet att vår topp kommer om ett par år. Dessutom är två av de bästa tjejerna, Emma Wallin och Emma Svanbäck, sjuka och med dem i laget hade vi fått betydligt fler topplaceringar, förklarar Hasse.
Men om läget ändå är okej för Sundsvall är det betydligt mer alarmerande för svensk simning som helhet. Som före detta förbundskapten kan Hasse Bergqvist se tillbaka på en tid då Sverige var en toppnation.
Så är det inte längre.
Det måste hända nåt på juniorsidan. Det måste komma någon sån där som slår igenom med dunder och brak och verkligen blir en världsstjärna direkt. Vi kan inte förlita oss på samma fyra personer, Anna-Karin, Jossan, Tessan och Stefan år efter år, säger Hasse.
Och fortsätter:
Jag tror vi tränar alldeles för lite i Sverige. Och så måste vi få en tuffare attityd. Det är tufft att bli elitidrottare, och ska man bli världsstjärna så är det jävligt tufft.
Hasse Bergqvist vet vad han snackar om.
Och snackar gör han.
När han inte coachar, hejar, klockar eller organiserar.
Sån är han.
Överallt hela tiden.

Mer läsning

Annons