Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hassels IF fyller 75 — då fylls Hasselbacken igen

/
  • De här fotbollsskorna är från 1950-talet eller kanske ännu äldre, säger Björn Persson.
  • Björn Persson och Bertil Spjuth har öppnat dörrarna till den gamla dansbanan vid Hasselbacken. I kväll blir det 75-årskalas och livat värre, hoppas de båda festfixarna.
  • Hassels IF är inte bara fotboll. Det är ungdomslandslagsmannen och elitspelaren Hampus Nordberg ett fint och nutida bevis för.
  • Leif Näslund var stor profil i Hassels IF under andra halvan av 1960- och första halvan av 1970-talet. Utsedd till föreningens bäste genom tiderna.
  • Minnesböcker, priser, styrelseprotokoll och laguppställningar. Det mesta finns bevarat och prydligt uppställt.
  • Fotbollsplanen i Norrhassel mår gott just nu. Det ser sommarjobbande Robin Åström till.

Storhetstiden ligger ett par, tre årtionden bort. Och då talar vi om både fotbollslaget och dansbanan. Men i dag lever Hasselbacken upp. Idrottsföreningen fyller och firar 75 år — med fotbollsmatcher, bordtennisuppvisning, tävlingar och framåt kvällen tas förmodligen ett och annat danssteg också...

Annons
Det känns jättekul att vi kan genomföra detta och med 130 förhandsanmälningar till själva jubileumsfesten gör ju att det blir bra tryck i den gamla dansbanan. Annars är det många år sedan den användes regelbundet, säger nuvarande ordföranden i Hassels IF, Seth Larsson.
Då, på det glada 1960- och 70-talet, var bingolotto ett okänt fenomen som inkomstkälla. Men med hjälp av festplatsen i Norrhassel klarade sig HIF bra.
Vilket gav utslag i serietabellerna.
Ja, 1975 kom vi tvåa i divsion IV-serien, som omfattade lag från både Medelpad och Härjedalen, minns eldsjälen Bertil Spjuth. Då spelare i A-laget. Senare både ordförande och kassör.
Den som har det största, mesta och bästa greppet om (fotbolls-)historien är dock Björn Persson, som inför 70-årsjubiléet för fem år sedan skrev en hel bok om Hassels IF, och som inför 75-årsfirandet har ställt iordning en liten utställning i klubblokalen.
Och då handlar det inte bara fotboll, utan också om de andra två stora sektionerna under årens lopp: bordtennis och skidor.
De lokala skidtävlingarna var ju många och samlade både många deltagare och mycket publik \"förr i världen\", och vi har hittat och samlat en hel del tidningsurklipp från den tiden, berättar Björn Persson.
Bordtennisen har hållit sig vid liv litet längre och där är vi ju stolta över att ha fostrat en ungdomslandslagsman i Hampus Nordberg, som för bara nåot år sedan lämnade föreningen och trakten. Men nu till jubiléet kommer han hem och vi har då passat på att ställa upp ett pingisbord för att folk ska kunna få se honom uppvisnignsspela.
Fotbollen är dock Björn Perssons älsklingssport.
Han började i IFK Sundsvall, bytte i 13-årsåldern till Matfors IF innan han debuterade i Hassels A-lag som 16-åring.
Farmor och farfar bodde i byn, så det är här jag har hjärtat, berättar 38-åringen som också hunnit med att föra två lag till uppmärksammade seriesegrar som tränare, Matfors damer (division III) och Medskogsbrons herrar (division V).
Historieskrivaren Persson kan rabbla mängder med profiler genom åren, men har bjudit in följande namn för en speciell straffsparkstävling i dag. En spelare per decennium sedan bildandet den 20 augusti 1930:
Birger Engblom, 1930-talet.
Åke Engblom, 1940-talet.
Håkan Magnusson, 1950-talet.
Bengt-Ove Nilsson, 1960-talet.
Leif \"Snoddas\" Näslund, 1970-talet.
Bjärne Hagberg, 1980-talet.
Ulf-Martin Ödlund, 1990-talet.
Kenneth Jansson, 2000-talet.
Birger är född 1912 och således 93 år. Han har, av förståeliga skäl, avböjt straffsparksläggningen, men lovar att heja på och vinka till publiken...
Målvakt i denna straffsparkstävling blir förre Stödemålvakten Sölve Lundström.
Han tvekade aldrig. Matcherna mot Stöde har ju genom åren varit de stora derbyfesterna, påpekar Björn Persson.
\"Riktig\" fotboll blir det också.
A-laget möter Kovland i Medelpadsfemman och P13-laget har också match.
Och det sistnämnda glädjer dagens ordförande, Seth Larsson, litet extra.
Att vi åter kan ställa ett pojklag på benen efter många, många år känns verkligen bra. Det är viktigt för byn och klubbens framtid.

Mer läsning

Annons