Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästfest på Näset

Deppigt en stund.
Men Tom Krog, 12 år, från Linköping sken upp ganska snabbt.
En andra- och en tredjeplats är inte illa.

Annons
Familjen Krog kom i sin nya blå hästbuss från Linköping för att vara med och tävla på Näset ridcenter under fyra dagar. Efter åtta timmar och 60 mil nådde de målet med sex hästar.
Jag tävlar på två, syrran Kim har två och så har mamma två.
Och de är långt ifrån ensamma.
Över 250 ekipage kommer till start under tävlingsdagarna, säger Maggan Bäckström i Näset-staben.
Den stora händelsen på lördagsförmiddagen var Ridsport ponnycup som är en serie där en av deltävlingarna arrangerades av Näset.
Det är klass B där ponnyn är mellan 130-140 centimeter och klass C där de är 10 centimeter högre. Vi har ryttare här från Gällivare i norr till Vimmerby i söder. Och så har vi några som kommer ifrån Norge, säger Maggan.
Ser man hoppning på internationell nivå så är det mest herrar i toppen förutom några lysande stjärnorryttarinnor som till exempel Malin Baryard.
På Näset är Tom Krog nära 20 procent av killarna som ställer upp.
Tror det är fem eller sex grabbar som rider ponny under tävlingarna, säger Maggan. Tom är en kille som jag tror kan bli stjärna vad det lider.
Och han har redan varit med i stora sammanhang.
Jag kom sjua på ute-SM och elva på inne-SM. Och så var jag med i Nordiska mästerskapen där kom jag femma och vi blev tvåa i lagtävlingen. Det var Danmark som vann.
Sommarlov är detsamma som hopptävlingar för Tom, och bussen med hästarna rullar från gården utanför Linköping mest varje helg.
Jag har fyra hästar som jag tävlar med och rider ofta, hemma tror jag vi har runt tjugo eller tjugofem stycken.
I går red han Summer och tog sig till omhoppning och en slutlig andraplats med B-ponnyn. C-ponnyn Timon tog sig tillsammans med sin ryttare till omhoppning där också.
Märker du någon skillnad mellan hur grabbar och tjejer rider?
Kanske är det så att killarna är mer våghalsiga och chansar lite mer, medan tjejerna rider tekniskt. Men egentligen går det inte att säga det heller. Det finns många tjejer som rider tufft.
Regnet börjar ösa ner över Näsets ridstadion och speakern ropar ut: "Tillåtet att tävla med regnkläder", men ingen verkar bry sig.
Nu för tiden är det väl bara banktjänstemän och ryttare som bär kavaj i tjänsten.
Snygga är de i alla fall ryttarna.

Mer läsning

Annons