Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom millimeter från förlamning efter svår skidolycka

De första rapporterna till klubbkompisarna talade om en \"Fogdö-olycka\". Basketprofilen Helen Hedblom hade kraschat på skidor i Åre och transporterats med ambulans flyg till Umeå. — Men nu kan alla andas ut. Hon hälsar, att hon snart är på banan igen, meddelar Caroline Selling, ordförande i Sundsvall Dambasket.

Annons
Olyckan skedde överraskande och snabbt.
Helen Hedblom åkte skidor tillsammans med sin man i jämtländska Åre under söndagen.
Plötsligt tappade hon fästet på en isfläck. Ett vanligt scenario i pisterna.
Men den här gången gick det snett.
Hon gled med huvudet före. Av pisten och in i ett träd, berättar Caroline Selling, som haft daglig kontakt med paret Hedblom alltsedan olyckstillfället.
Huvudet trycktes i kollisionen med trädet in mot bröstet med följd att en nackskada uppstod mellan 56 kotan.
Det blev ilfart till Umeå för undersökning och operation.
Skadan fanns på disken, som tryckts sönder, och där är det ju mycket nervbanor. Som det beskrivits för mig fattades endast en millimeter för att hon skulle ha blivit förlamad. Istället lyckades operationen i måndags, som gick ut på att skydda nerverna och laga disken med hjälp av en flisa från ena benet.
Då jag pratade med henne sent i går eftermiddag hälsade hon alla vänner, att hon snart är på banan igen. Så typiskt Helen! säger Caroline Selling och skrattar lättat.
Därmed talar mycket för att veteranen Hedblom kommer att finnas med i laget också när det i höst vankas spel i högsta ligan för första gången någonsin.
Den 38-åriga gymnastiklärarinnan kom till Sverige och Nordingrå från Estland, där hon i gamla Sovjetunionen fostrats till elitspelare.
Men Sundsvall var snabbt framme och kunde locka den 185 centimeter långa centern med dåvarande efternamnet Riives till sig.
Hon betyder jättemycket för vårt lag. Det känns som hon alltid varit med. När jag kom med var hon med i laget och när jag slutade för två år sedan var hon fortfarande kvar, säger Caroline Selling.

Mer läsning

Annons