Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingborg hakar på i toppen

Helsingborgs IF hakade på i toppstriden i allsvenskan efter 1—0 i Skånederbyt mot Landskrona Bois. Segern var fullt rättvist inför över 15 000 åskådare på Olympia som fick se säsongens spelare i hemmalaget, Atiba Hutchinson, bli matchvinnare.

Annons
Det var faktiskt 63 år sedan som Helsingborg vann ett derby på hemmaplan i allsvenskan mot Landskrona.
 Vår ambition var att täta till försvarsspelet efter 26-smällen mot Hammarby i förra matchen, det var en plump som är svår att glömma. Jag tyckte vi hade bra kontroll på Landskrona under i stort sett hela matchen och vann rättvist, sade Peter Swärdh, Helsingborgs tränare.
Helsingborg borde ha gjort fler mål men utan avstängde Peter Graulund (tillbaka mot Kalmar på måndag) saknades den rätta spetsen.
I första halvlek var Landskrona bra med i matchen men i andra halvlek var det i stort sett bara ett lag på plan och Helsingborg dominerade totalt.
 Vi kunde fått utdelning i första halvlek, vi hade ett stolpskott och några chanser till. Men det är bara att gratulera Helsingborg till segern, sade Mats Jingblad, Landskronas tränare.
Landskrona fick göra ändringar under matchdagen. Nyförvärvet Kalle Corneliusson hann inte få sina papper klara för övergången. Dessutom blev Johan Norell febersjuk på måndagen och det gjorde att Jingblad fick ändra om.
Matchen var ganska intetsägande i början men det blev bättre fart efterhand i första halvlek och båda lagen hade chanser. Närmast av alla var Landskronas Jon Jönsson, som sköt i stolpens insida i mitten av halvleken. Före det hade Daniel Andersson i HIF-målet fått göra en räddning på ett styrning av Gustaf Andersson i Landskrona.
10-målet, som skulle visa sig bli avgörande, kom efter 34 minuter. Pigge finländaren Fredrik Svanbäck sköt ett skott som annars duktige Jonas Sandqvist i Landskronas mål lämnade retur på. Atiba Hutchinson, som hade en mer offensiv roll än tidigare hos nya tabelltrean, var alert och fick bollen i mål.
 En skön känsla, jag vet vad det här derbyt betyder i Helsingborg och att få avgöra känns stort, sade Hutchinson som var bäst på plan.
I andra halvlek hade Helsingborg matchen under närmast total kontroll. Landskronas drag att flytta ned Jörgen Pettersson till en renodlad mittfältsroll lyckades inte.
Det var närmast total dominans från hemmalagets sida och trion Gustaf Andersson, Babis Stefanidis och Andreas Jakobsson var alla ytterst nära att öka på hemmaledningen.
Helsingborgs, som förlorat två raka, hakade på i toppen och ligger ny fyra poäng efter Djurgården. Dessutom är man bäst i Skåne just nu.
För Landskronas del är det fortsatt balansgång på kvalstrecket. ~

Mer läsning

Annons