Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingborg vann måstematch

Att Assyriska trivs hemma på Bårsta IP, det visar fyra poäng på två matcher. Men trots bra spel och många målchanser var det gästande Helsingborg som vann torsdagens möte med 1—0. —  Vi är missnöjda, vi borde ha gjort två mål på våra chanser, sade Assyriska tränare José Morais.

Annons
Ja det borde verkligen bottenlaget gjort. I solskenet på trivsamma Bårsta IP bjöd Assyriska upp med ett frejdigt och fantasifullt spel. Helsingborgs IF, sexa i allsvenskan efter nio omgångar, hade fyra raka utan seger och att slå Assyriska var ett måste för att hänga med i toppen. Men spelet var spänt.
 Det stämmer, det var en måstematch för oss men Assyriska har fått en stabilitet i spelet och trillade boll förbi oss, berömde Peter Swärdh, Helsingborgs tränare.
Stefan Batan sprang som en iller på sin kant, Ibrahim Atiku stred och kämpade i mitten samtidigt som han fördelade passningarna perfekt. Men längst fram hade Assyriska Andreas Haddad och Dani Hamzo som inte fick till timingen.
Haddad har gjort tre av Assyriskas sju mål men han är också en målsumpare av högsta rang. Som när han kom igenom men sedan sköt bollen tio-femton meter över Daniel Andersson i HIF:s mål.
Ofta var spelet fram till målchanserna bra. Men avslutningarna var för tama. Dessutom dominerade HIF:s mittbackspar Andreas Granqvist och David Ljung luftrummet framför Andersson.
 Vi var väldigt bra i första halvlek. Helsingborg är ett av Sveriges bästa lag men vi hade full kontroll på matchen, tyckte Morais.
En sak missade man dock, sin egen vänsterkant. Där bjöd Thando Mngomeni och Atiba Hutchinson på ett elegant väggspel som avslutades med att Mngomeni gjorde 10 för gästerna i 35:e minuten.
 Där kom de fram två-tre gånger och vi talade om det i halvtid och det blev bättre i andra, förklarade Morais.
Visst fortsatte Assyriska att dominera och producera. Antalet avslut vann man med klara 196, varav på mål 92. Men ibland blev det eleganta passningsspelet lite för plottrigt även om det fick beröm av gästernas tränare:
 Helsingborg har normalt ett väldigt bra passningsspel men i dag var Assyriska bättre, sade Swärdh som inte gillade när hans spelare blev för stillastående och tappade passningsspelet.
 Det är som att skjuta sig själv.
Med bara minuter kvar fick Assyriska äntligen in kvitteringen. Trodde man. Men de dryga 3 000 åskådarna fick se det bli bortdömt för offside på målskytten, inhopparen Darko Lukanovic.
Trots första hemmaförlusten i allsvenskan på Bårsta så måste Assyriska ändå se positivt på framtiden. Spelet finns där, försvaret täpper till, mittfältet skapar, ja det är \"bara\" avslutningarna som saknas.
 Jag är glad för i de två senaste matcherna har vi gjort stora framsteg, tyckte José Morais.
Helsingborg däremot måste kliva upp ett par steg om man ska kunna blanda sig i striden om topplatserna i allsvenskan.
 Det enda jag kan vara nöjd med på den här resan är de tre poängen, sade Peter Swärdh.

Mer läsning

Annons