Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmabesvikelse i japansk dominans

/
  • Amit Selbergs fighting face inför lyften hjälpte inte vid gårdagens VM-tävling i Tonhallen. Sundsvallyftaren blev utan resultat.
  • Det ville sig inte riktigt för Amit Selberg.
  • En besviken Amit Selberg vandrar ut efter ett av försöken.
  • Han tackade publiken efter tävlingen, men besvikelsen var påtaglig för Amit Selberg.
  • Som mest var omkring 200 personer på plats i Tonsalen under torsdagen
  • Daiki Kodamas insats i 74-kilosklassen var inget annat än imponerande. Här klarar han nya världsrekordet 300 kilo – fyra gånger hans egen kroppsvikt!
  • Yuki Fukushima skrek ut sin glädje efter att han satt världsrekord och säkrat guldet.
  • Den nordiske mästaren Kim Beck-Gundersen fick inte riktigt ordning på lyften och slutade på sjunde plats i 83-kilosklassen.
  • Samtliga lyftare samlades på scenen efter tävlingen för en prisceremoni.
  • Daiki Kodama tilldelades en guldmedalj och en gulddrake för sin seger.

Han ville försvara VM-bronset från Danmark i fjol. Men skivstången ville inte hela vägen upp för Sundsvalls AK:s Amit Selberg. I stället fick han se två japaner dominera – och slå världsrekord.

Annons

Det var en väldigt nedstämd Amit Selberg som satt bakom kulisserna efter att hemma-VM var över för hans del på torsdagskvällen. Och inte alls på det sätt han hade hoppats.

– Jag är så jävla besviken. Det var öppet mål för medalj i dag, och jag har haft bra viktsiffror på träningen. Kanske kom formtoppen för tidigt, funderade han.

I fjol lyfte han till sig ett brons i VM i danska Rödby då han klarade 235 kilo. Sedan dess har nivån höjts ett snäpp, men så även Selberg.

255 kilo hängde på stången i gårdagens två första försök. I det första fick han inte ordning på tekniken och i det andra rann tiden ut när han inte uppfattade någon domarsignal.

– Jag fick ingen startsignal från domaren vilket jag tyckte var lite konstigt. Men så är det ibland när man håller på med en bedömningssport, sa han.

I det tredje och sista försöket höjde han något, till 257,5 kilo, vilket kunde föra upp honom till en silverplats. Och det var hans klart bästa försök i tävlingen, men trots en ivrigt påhejande publik lyckades han inte med lyftet.

– Det var nära men jag gjorde tyvärr en ny miss. Fjärde plats eller sämre var inte aktuellt. Jag ville minst försvara bronset, och det kändes fullt nåbart med tanke på träningsvikterna. Men hade det varit så kunde man ju bara ställa upp med dem i stället.

De omkring 200 personerna som följde tävlingarna i Selbergs 74-kilosklass och 83-kilosklassen skulle dock bjudas på riktigt tung underhållning.

Japanerna Daiki Kodama och Yuki Fukushima gick inte att rubba, och båda bjöd på världsrekord i respektive klass.

Mest imponerade Kodama i 74 kilo när han först klarade rekordvikten 276 kilo, för att i försöket därefter krossa sitt eget rekord. 300 kilo lyder det numera. Det är drygt fyra gånger hans egen kroppsvikt.

Fukushima fick något tuffare motstånd i sin klass, men lyckades till slut ta hem guldet efter rekordlyftet på 310 kilo.

Men Sverige blev inte utan medalj på torsdagen. Tidigare hade Karolina Arvidsson från Örebro tagit hem ett brons i damernas 63-kilosklass. Arvidsson lyfte 125 kilo, samma som tvåan, men var hela 35 kilo från segrarinnan Maria Dubenskaja från Ryssland.

Mer läsning

Annons