Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Henke" beredd att vänta på sin chans

Ligamästare, men länge ett liv på kryckor.
Henrik Larsson gjorde tolv ligamatcher för Barcelona förra säsongen.
Fler i år — med friska ben?
—  Min chans kommer nog, säger han.

Annons
Ende svensken i spanska La Liga har en helt annan roll än ende svensken i serie A när Europas två främsta (?) fotbollsligor sparkar i gång i helgen. Och lika lite som Zlatan Ibrahimovic trivs på bänken, lika lite gillar Henrik Larsson att stå utanför laget.
Barcelonas holländske manager Frank Rijkaard har använt "Henke" ganska sparsamt i försäsongsmatcherna men gav svensken chansen från start i genrepet mot Juventus i onsdags kväll.
Det återstår att se om Larsson finns med i startelvan borta mot nykomlingen Alaves på söndag.
Larsson köper den ovissa sitsen just nu.
Bara att han förra sommaren hamnade i Barcelona efter alla avgudade succéår i Glasgow med Celtic var en bonus.
Att han efter förra höstens svåra knäskada klarade att komma tillbaka till den stora scenen framåt vårkanten var inget annan en bedrift.
Rijkaard visade omgående sin respekt och lät "Henke" spela de två avslutande ligamatcherna.

Tolv matcher förra säsongen
Larssons delaktighet i ligaguldet stannade vid tolv matcher och tre mål. Det räckte emellertid för att klubben skulle erbjuda honom en kontraktsförlängning med ett år.
 Förra säsongen spelades jag sakta men säkert in i laget. Innan jag skadade mig kände jag mig ganska säker på en plats i startelvan. Jag spelade också de stora matcherna mot Milan i Champions League och mot Real Madrid innan jag skadade mig.
I en intervju med magasinet S säger han:
 Jag hann aldrig visa vad jag kan, även om fansen fanns där och tycker om stilen jag har som spelare. Nu har jag fått ett år på mig att komma in i allt.
Att "Henke" inte fått speciellt mycket speltid under sommaren oroar honom inte alls.
 Barcelona spelar ju med ett anfall med Eto'o, Ronaldinho och Giuly och det är inte de lättaste spelarna att flytta på.
 Men det blir en lång säsong med ligan och Champions League, så min chans kommer nog. Jag känner mig inte orolig.

Real Madrid har städat
Barcelonas flyfotade offensiva fotboll väckte stor beundran förra säsongen. På pappret står klubben än bättre rustad nu. Holländaren Marc van Bommel ger muskler åt mittfältet. Är van Bommel lika framgångsrik som med PSV Eindhoven i Champions League (semifinal) i våras har Barcelona gjort ett verkligt kap.
Utmanaren och eviga rivalen Real Madrid har inlett föryngringsprocessen och köpt brasilianska underbarnet Robinho och pålitlige målskytten Julio Baptista från Sevilla. Försvaret stärks med uruguayanerna Pablo Garcia och Carlos Diogo.
Allt som allt har Real handlat för drygt en halv miljard kronor.
Men Henrik Larsson varnar också för två andra klubbar.
 Valencia och Deportivo La Coruna gick mindre bra förra året. Jag tror att de kan komma tillbaka nu. Överhuvudtaget är det en jämn bra liga. Det finns många lag som kan överraska. Alla lag vi möter kommer att vara ännu mer motiverade när de vet att de ska möta Barcelona. Det kommer att bli tufft för oss, säger Larsson till Sportbladet.
Såväl Valencia som Deportivo kan lägga all kraft på La Liga sedan de missade Uefa-cupspel tidigare i veckan.

Mer läsning

Annons