Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiens kallaste lista

Förr frös man först och tänkte sedan.
I fall de tävlande nu hade talan.
Numera ställer man in eller flyttar inomhus.
Listan är ett urval av de mest kända och kallaste idrottstävlingarna genom tiderna.

Annons
1. FIS-tävlingar var tidiga VM på skidor. Den andra genomfördes i Lahti 1926. På 18 km var det 42 vid starten och i köldhålen ännu kallare. Hemmaåkarna bar vita gipsmasker för ansiktet. Norrmännen satsade på vaselin. Norska legenderna Gröttumsbraaten och Haug tog de två första platserna och fick men för livet. Fyra blev landsmannen Asbjörn Elgstöen med förfrusen fot, huvudvärk och vad som utvecklades till en inflammation i innerörat. Några veckor senare var han död.
2. Gruppspelsmatch mellan Sverige och Rysssland i VM-bandy 1999. Minus 36 i solen om nu den någonsin hade vågat visat sig i Archangelsk, Sibirien. Nu var det p g a vinden 55! Matchen spelades 4x15 min. Kaffet frös till is och flera spelare, bl a Ted Andersson, förfrös fingrarna. 8500 pälsmössor på läktaren brydde sig inte utan käkade saltgurkor och drack vodka.
3. Semifinalen 1981 mellan Cincinatti Bengals och San Diego Charges är den kallaste NFL-matchen genom tiderna med kyla och en kraftig vind som gav en egentlig temperatur av - 59 grader.
4. Det finns en anledning till att Super Bowl numera alltid spelas i Florida. Den första SB-matchen, 15/1 1967, är känd som The Ice Bowl. Green Bay Packers mötte hemma i Wisconsin Dallas Cowboys. - 13 grader plus en kall, kall vind gjorde att matchen spelades i 46 gradig kyla.
5. Golfare gillar minustecken och möjligtvis frusna fairways. I övrigt är kylan förödande. Vid 1979 års Memorial på Muirfield, Dublin, Ohio gjorde kalla vindar att temperaturen sjönk till -13 grader. 42 man gick runt på över 80 slag. 1976 års vinnare Roger Maltbie hade +20, eller 92 slag!
6. Kallaste stora friidrottstävlingarna är amerikanska universitetsmästerskapen i terränglöpning över 10 km 1978. Kenyanen Henry Rono var långdistanskung och mästare de senaste två åren. Han ledde också loppet efter en kilometer men stelnade sedan till. Blev 237:a av de 241 som tog sig i mål i - 7 grader.
7. Kallaste svenska tävlingsmatchen i fotboll i modern tid? Numera ställs matcher in men cupvinnarcupmatchen 1987 mellan Malmö FF och Ajax hade redan flyttats en gång p g a snö. Planen var stenhård och temperaturen ca minus 10 grader plus skånsk vintervind.
8. Fältskjutningen vid Nordiska spelen i Stockholm 1922 räknades länge som de kallaste idrottstävlingarna i Sverige. Det var - 15 och snöstorm. Tävlingarna kallas allmänt för de "Arktiska spelen".
9. "The coldest sport in the world" kallas det som genomfördes i Toronto, Kanada mellan 1824-1941. Man tävlade regelbundet med isjakter i hamnen. Riktigt hur kallt det kunde vara är inte klarlagt men temperatur (inkl. vind) på -30-40 grader var inte ovanliga.
10. Kallaste friidrottsträningen genomfördes säkerligen av den svenske världsstjärnan Benke Nilsson. Inför avresan till OS i Melbourne i november 1956 tränade 21-åringen utomhus. Vintern kom tidigt och man fick göra upp eld för att djupfrysta ansatsbanorna skulle mjukna något. Benke hoppade på höga höjder i linne och kortbyxor. Det small till i baksidan av låret. Med mängder av olika smärtstillande preparat försökte han hoppa i OS-kvalet. Sveriges enda medaljhopp haltade fram och rev grovt på 1.92.

Magnus Sjöholm

Mer läsning

Annons