Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsvaga unga ska kartläggas

Barn till föräldrar med vissa hjärtsjukdomar löper 50 procents risk att drabbas av vad regeringen kallar för "plötslig sportbarnsdöd" vid fysisk ansträngning . Med anledning av en rad tragiska dödsfall inom ungdomsidrotten vill regeringen kartlägga barn och unga i riskzonen.

Annons
Barn som drabbas av plöstliga hjärtstillestånd vid hög fysisk aktivitet har oroat många föräldrar under våren då idrottssverige drabbats av inte mindre än sex dödsfall bland unga i samband med match eller träning. Enligt vårdminister Ylva Johansson tyder dock inget på att fenomenet ökar. Samtidigt understryker hon att dödsfallen lika gärna kan ske utanför den organiserade idrotten. Det är barn med oupptäckta hjärtsjukdomar som drabbas.
 Vi letar efter sjukdomar. Inte efter riskbeteenden i idrotten, säger Ylva Johansson.
Att låta samtliga svenska barn genomgå EKG och andra prover är praktiskt omöjligt. För att hitta de barn och unga som riskerar hjärtproblem vid stor fysisk ansträngning presenterar regeringen därför en rad andra åtgärder.

Frågeformulär
Svensk Barnkardiologisk förening ska med början i höst ge ut ett frågeformulär med vilket barnavårdscentraler och skolhälsovården ska kunna kartlägga vilka barn som har de ärftliga hjärtsjukdomarna i familjen.
 Det bästa sättet att tackla det här är via en tidig screening som i stort sett består av ett formulär hos barnavårdscentraler och i skolorna till barn i första klass, säger professor Ingegerd Östman-Smith från Svensk Barnkardiologisk förening.
Barn i riskzonen ska också ringas in via vuxna patienter. Är föräldern sjuk löper barnet 50 procents risk att också vara det.
 Det är viktigt att de som diagnosticerats med en ärftlig hjärtsjukdom alltid tillfrågas om de har barn och att man alltid undersöker de barnen.
 Det är relativt få föräldrar som bär på de här sjukdomarna. Det är en liten grupp, men där har barnen en hög risk, så det är dem vi måste hitta. En på 500 föräldrar bär på anlaget till den största sjukdomsgruppen, Kardiomyopatier. Övriga sjukdomar handlar om någon promille, säger Ingegerd Östman-Smith.
Regeringen har även tagit initiativ till en undersökning i dödsorsaksregistret för att skaffa sig en tydligare bild av hur utbrett fenomenet är.

Information till föreningar
Slutligen har Riksidrottsförbundet inlett en informationsinsats för att tränare och föräldrar med aktiva barn ska känna till vilka som är i riskzonen.
 Riksidrottsförbundet har information på gång som man kommer att lämna till hela Idrottssverige i höst. Det är många praktiska råd som kommer att kunna föras ut, säger idrottsminister Bosse Ringholm.

Mer läsning

Annons